Aan de BOEKENTAFEL met SHEILA DE VRIES (Deel 2)

"Boeken geven je dromen... Ik heb net weer zo'n mooi boek uit! Ik hoef geen E-reader hoor. Ik wil een echt boek vasthouden en het papier en de inkt ruiken," verklaart de bekende fashiondesigner aangeschoven aan haar BOEKENTAFEL.
Sheila De Vries over 'Koningin op blote voeten door Ildefonso Falcones' 
Het verhaal gaat over zigeuners in het oude Spanje rond 1735. Het zijn unieke mensen maar ze werden net als de Joden altijd opgejaagd. Hun zigeunercultuur bevat echte stammen. Of tribals. De zigeuners behoren elk tot een clan die door de eeuwen heen aan vaste tradities gehoorzamen. Het verhaal gaat over een jonge zigeunerin die het mooiste kan dansen van het hele dorp.

Zij danst zo fantastisch de Flamingo en zingt daarbij ook het beste van het dorp. Ze wordt dan verlefd op een zoon van een andere zigeunerfamilie. Dan ontstaat een groot drama... Hij laat haar door rijke mensen in Madrid verkrachten..."
Phia Baruch: "Vreselijk... Kon je het verhaal wel uitlezen?"
"Ja. Het is geweldig. Ik voorvoelde gewoon dat het weer goed zou komen. Dit is een prachtig verhaal vol liefde en intriges. Zij kreeg de hulp van een zwarte slavin en de rest ... moet iedereen zelf maar gaan lezen."
Phia Baruch: "De genezende werking van edelstenen" van Helga Breis
"Soms kan ik door een boek te lezen over een teleurstelling heen stappen. Boeken helpen je. Laatst las ik een artikel over kunstmatig samengestelde diamanten die volgens een erg ingewikkeld proces worden geproduceerd. Kostbare namaak maar dan denk ik: Waarom maak je nep? Zoek naar wat echt is... Ik geloof namelijk in de genezende kracht van echte stenen en mineralen. Een kunstmatige diamant flonkert vast ook. Maar dan toch meer op de manier van een robot. Zo'n steen is geprogrammeerd. Daar ontbreekt de werkelijke oerkracht. Dus pak ik dan "De genezende werking van edelstenen" van Helga Breis maar weer eens uit mijn boekenkast. Zij schrijft dat stenen en mineralen ons door hun trillingen met onze ontwikkeling kunnen helpen. Het zijn haast onmerkbare krachten en ieder mens reageert daar weer op een andere manier op. Maar in het algemeen geldt wel dat net als zuiver voedsel zowel kleuren als muziek maar ook de onzichtbare trillingen van stenen en kristallen veel voor onze gezondheid kunnen betekenen. Zij kunnen ons vooral meer rust en harmonie brengen.

Weet je bijvoorbeeld dat de kracht van stenen spanningen kan verminderen? Nerveuze mensen met veel stress kunnen er veel baat bij hebben als ze een bergkristal op hun bureau zetten. En af en toe zo'n hulpvaardige steen dan onder de stromende kraan afspoelen versterkt ook de kracht van de steen opnieuw."

Phia Baruch: "Dit boekje heb ik al jaren maar ook van oude boeken kan je als je wil soms veel leren. Als je boeken verzamelt kan je ook veel moois in je eigen boekenkast vinden."

Sheila De Vries:"Maar ik ben altijd veel te benieuwd naar wat er nu weer voor nieuwe verhalen uitkomen. Zullen we nog wat bestellen en daarna even langs de bookshop lopen?"

FOTO: JARO VAN MEERTEN