Aan de BOEKENTAFEL met SHEILA DE VRIES (Deel 1)

Vandaag zitten we aan de Boekentafel met Sheila De Vries in een gezellig café vlak bij haar winkel. We nemen als altijd weer elkaars boekenkeuze door. Sheila De Vries: "Een boek brengt je dromen bij je terug... Je leert er een ander leven door kennen. Ik heb hier in deze straat een speciale boekwinkel waar ze mijn smaak kennen en mijn boeken voor me klaar leggen." Haar favoriet vandaag is?
Sheila De Vries leest 'Schaduwtango door Arturo Pérez-Reverte'
Het verhaal speelt zich af in 1930. De hoofdfiguur heet Max. Hij is ingehuurd om met de vrouwen van rijke mannen te dansen. Ik denk daarbij meteen aan de tijd van de Charleston en mannen helemaal in jaquet. Max kende het klappen van de zweep. Ooit is hij geboren in de sloppenwijken van Argentinië en hij heeft zichzelf alles aangeleerd. Hij is een expert geworden in het aanbieden van een vuurtje aan de vrouw ... Dan ontmoet hij een bijzonder echtpaar.

De man is componist en de vrouw is beeldschoon. Zij draagt een jurk met een lage rug en een drie snoeren dik parelcollier. Geweldige parels. Hij vraagt haar ten dans maar wil eigenlijk haar parels stelen want daar kan hij een jaar van leven. Maar ze danst zo waanzinnig de tango dat iedereen kijkt. Haar man inviteert hem aan zijn tafeltje en vraagt hem waar hij zo goed de tango heeft leren dansen. Hij vertelt dat hij dat in de sloppenwijk geleerd heeft. Daar dansen ze op een heel erotische manier de oer-tango. Dat maakt iedereen nieuwsgierig en ze besluiten met z'n drieën dit te gaan bekijken. Ze gaan naar de sloppenwijken van Buenos Aires en vergapen zich in een louche omgeving aan de erotische oerdans van de tango op de vloer. Door een roes bevangen nemen ze hash en later cocaïne... En wat er dan gebeurt moet je zelf maar lezen..."
Super... Maar hopelijk niet te veel intieme bodytekst hoop ik? Hijgerige details en zo?
"Nee. Absoluut niet. Al het sexuele geweld wordt met goede smaak beschreven. Het staat er wel maar héél discreet."

Phia Baruch leest: De Breuk door Gerard Spong
"Mijn hele huis staat vol met boeken. Als ik er naar kijk voel ik steeds weer me heel erg rijk. Voor mij was laatst De Breuk van Gerard Spong een perfecte ontspanning. Het verhaal berust op feiten en gaat over de strafrecht advocaat Charles Fitzroy Spinning/alias de bekende Mr. Gerard Spong. Hij krijgt een telefoontje van een doodsbenauwde Nederlandse arts/farmaceut Allard die in Oslo woont en vreest in Nederland aan justitie uitgeleverd te worden. Hij wordt verdacht van moord op zijn depressieve Philipijnse vrouw. Allard vond Bebe onverwacht toen hij thuis kwam in zijn huis in ons land dood met een zak over haar hoofd op bed. Hij kon het niet verwerken en wilde het ook niemand vertellen. Hij begroef haar in het geheim eerst in zijn tuin en later begroef hij haar opnieuw onder de woning van zijn tweelingbroer. Dat komt natuurlijk later allemaal aan het licht en dan gelooft niemand dat hij zijn vrouw daar onverwacht zo aantrof. Politie, Peter R. De Vries en de Telegraaf vragen zich af of Allard de waarheid spreekt. Er wordt op hem gejaagd en hij wordt opgepakt. Ook de rechtbank denkt dat hij de hand heeft gehad in de dood van Bebe en veroordeelt Allard tot 12 jaar gevangenisstraf. Maar bij voorbaat doet Allard al een beroep op Charles. Bij het hoger beroep wordt de advocaat Charles ingeschakeld en zijn pleidooi is fascinerend. Zijn vlijmscherpe analyse en specifieke medische info zetten iedereen voor het blok. Wat gaat er dan daardoor nu gebeuren? Heeft iedereen zich toch vergist? Is Allard een killer die nu iedereen wijs maakt dat hij door een vreselijke schaamte en schuld rare akties ondernam? Of was hij gewoon in de war? Was het niet of wél wat het leek?... Een spannende procedure volgt. Zelf sloeg ik de vele technische rechtskundige uitweidingen op den duur eerlijk gezegd over want ik WILDE weten en kon niet wachten op Hoe Het Afliep..."
Sheila De Vries: "Tekst overslaan zou ik nooit kunnen want ik wil er geen letter van missen. Ik lees soms uren lang tot laat in de nacht. Mijn tweede favoriet heb ik net uit."
"Als je het goed vindt Sheila bespreken we dat in deel 2 van onze BOEKENTAFEL."

FOTO: PATRICIA STEUR