Wendy Van Dijk: één van onze erkende lieverdjes

In het blad Quote werd in een soort van kletskoek-rubriekje gesuggereerd dat Wendy Van Dijk en haar echtgenoot zich min of meer als jeugdzonde ooit te intens met coke zouden hebben bezig gehouden. Wendy Van Dijk - tenslotte ook nog eens een bezorgde moeder - stapte naar de rechter. Applaus voor onze hard werkende en talentvolle Wendy: beslist één van die erkende lieverdjes die als dat nodig is durft op te treden. Zij nam de enige weg die voor haar openstond. En terecht.
De rechter vond toen dat je niet zomaar geruchten mag publiceren, ook niet als grap, zo meldt het altijd zo high-class opererende magazine daarna zelf ook direct. Er zal wel weer smartegeld door Quote moeten worden betaald maar daarmee kan je nooit de pijn vergoeden die je mensen aandeed omdat jij op een foute manier grappig wilde zijn. 

Er wordt in een enkel redactioneel commentaar verkondigd dat de 'getuigen' van de gesuggereerde ervaringen bang zouden zijn om naar voren te komen omdat zij dan geen werk meer zouden krijgen bij RTL4 of RTL in het algemeen. Dit omdat de echtgenoot van Wendy Van Dijk daar directeur is. Dan stel ik hierbij graag vast dat dit mogelijke aantal 'getuigen' procentueel gezien als deel van de totale bevolking een zeer verwaarloosbaar welhaast petieterig aantal is. Natuurlijk mag iedere journalist ook altijd zeggen wat zij of hij denkt. Er is gelukkig vrijheid van meningsuiting en iedere journalist vergist zich wel eens. Dat kan gebeuren. We zijn allemaal maar mensen.
Maar juist daarom zou je zelf moeten beseffen dat er grenzen horen te zijn aan het gesnuffel in het privéleven van anderen. Sommige journalisten blazen graag kleine niets-waardigheden op alsof de wereld dreigt in te storten als zij niet als een waar geheim agent undercover in iemands afval snuffelen of smakeloze praatjesmakers citeren die verrukt door de aandacht hun verzinsels aandikken.

Van grappig naar zeer destructief is overigens niet zo'n grote afstand.
Is het heus zo grappig om mensen onderuit te halen door bewust hun foto te publiceren toen ze juist moesten niezen of hun mond open hadden tijdens het spreken. O ja, dit nog... Ik vind ook helemaal niet dat mensen die een pruik dragen of andere schoonheidsgeheimen hebben dit aan anderen hoeven te vertellen. Waarom zou je daarover "open" moeten zijn? Als je die aandacht daarvoor graag wil ... ga je gang. Maar niemand kan je daartoe verplichten. Dat bepaal jij namelijk helemaal zelf.
Over grenzen gesproken: wat missen die jongeren toch die dreigen express iemands naaktfoto publiceren om haar of hem diep te beschamen? Of die kleinburgerlijke figuren die dat ook echt doen met alle nare gevolgen vandien. Ga alsjeblieft eens naar de sauna. Ja: een sauna van de gemiddelde Nederlandse sportschool. Aanschouw daar de naakte waarheid. Het is 2015 hoor.