Van der Klein vindt het veel te ingewikkeld

"Als ik naar wielrennen kijk kan ik me toch best voorstellen dat wielrenners maar ook die andere topsporters bepaalde middelen slikken."
Wat zeg je me daar Van der Klein? Had ik toch nóóit van jou gedacht.

"Je komt bij mij nog steeds verrassingen tegen maar ik zal het uitleggen."
Wel graag en dan onmiddellijk. Haha...

"Waarom zou ook een sportman of -vrouw geen chronische ziekte kunnen hebben die met bepaalde middelen kan worden onderdrukt?"
Dat kan toch niet. Supersporters zijn natuurlijk altijd supergezond.

"Wat een naïveteit om te veronderstellen dat topsporters niet net als andere mensen lichamelijke klachten kunnen hebben. Ik heb zelf ooit bij een bezoek aan een ziekenhuis een topsporter ontmoet die daar voor een groot medisch onderzoek kwam."
Toeval misschien? Zoiets kan wel waar zijn maar wat wil je nu zeggen?

"Topsporters en andere sportmensen zijn net zulke mensen als iedereen. Er kan ook bij hun zich lichamelijk wat voordoen. Dat is volstrekt normaal."
Maar ze zijn toch altijd bezig met hun fitheid? Juist zij zullen het uiterste er aan doen om gezond te blijven en in topconditie te zijn.

"Dat sluit niet uit dat zij ook net als iedereen ziek kunnen worden. Daarnaast hebben zij met bovenmatig veel stress te maken. Net als bij andere mensen gaan zij dus ook gewoon naar de doktor. Afgezien daarvan wordt hun lichaam steeds opnieuw sterk belast en is dus extra- kwetsbaar."
Door de training worden ze ook sterker toch?

"Het valt toch op dat voetballers vaak letsels hebben aan knie of voeten. Net als zangers vaker dan anderen poliepen in de keel moeten verdragen of adminstratieve krachten vaker een muisarm bestrijden."
En wat heeft dat voor die sporters te maken met het gebruik van foutieve middelen die op de dopinglijst staan?

"Hoe kan je nu exact weten als je medicijnen van je dokter krijgt wat daar precies in zit... Zelfs bij een eenvoudig recept kan je na het lezen van de gebruiksaanwijzing nog niet precies vaststellen wat je slikt en is het onduidelijk hoe jij daar op reageert. Dat weten dokters ook nooit. Het duurt daarom vaak een tijdje voor ze de juiste dosis kunnen vaststellen."
Nouja... Jij hoeft daarvoor ook zelf geen scheikundige of microbioloog te zijn want daarvoor hebben we toch wetten en voorschriften?

"Kan wel zijn maar mensen zijn méér dat een scheikundig recept hoor. En lang niet iedereen past daardoor precies in de wet. Je kunt dus heus wel abusievelijk iets slikken terwijl je het van tevoren echt niet wist."
Laten we daar het beste van hopen. Voor iedereen geldt: je doet wat je doet. Maar we hebben niet voor niets onze hersens gekregen om ze te gebruiken. Zelfs al is het voor iedereen anders...