B-Brave met 'One Night Stand' mateloos toegejuicht...

Het is een rustige zondagmiddag en ik drink bij de receptie van mijn sportschool een kop koffie als we plotseling een storm van geluid voorbij horen razen. Waar komt het vandaan? Wat 'n lawaai... Dat is iets daar beneden bij het Leidseplein. Ik ren naar het raam en kijk naar de plaats waar het gejoel vandaan komt.

Ik zie daar een gedrang van vele honderden wuivende en gillende meisjes terwijl de toegejuichte bandleden van B-Brave enkele verdiepingen verdiepingen daarboven achter donkere grote glazen ramen op hun neerkijken. Zij wachten om weg te kunnen gaan na het popconcert waarin zij net al hun energie aan hebben gegeven.

Maar het wachten tot zij kunnen vertrekken duurt lang. En langer en nog langer... De boyband B-Brave uit Nederland bestaat uit Kaj van der Voort, Samuel Leijten, Cassius Verbond, Dioni Jurado-Gomez en Jai Wowor. B-Brave eindigde in 2013 als derde in het Nederlandse talentenjachtprogramma X-Factor.
Er staan vijf bewakingsmannen in de starthouding die de menigte achter een hek en een kanaal proberen te houden. Niemand mag naar binnen. Het concert is klaar. Weg wezen nu. Tot nu toe hebben de bewakingsmannen het wonder boven wonder taktvol dreigend voor elkaar gekregen dat nog niemand van de gillende pubers in het water is gevallen.

Na een tijd gewacht en gejoel wordt duidelijk dat de bandleden aan de andere kant van het gebouw naar de uitgang zullen vertrekken. Daar staat hun de bus voor vertrek klaar maar het is te ver om voor de menigte om ze daar op tijd te bereiken. De bewaking weet die boodschap over te brengen.

Eindelijk komt er dan beweging in de massa. Ik ga snel met de lift naar beneden om even later oog -in-oog met het pure poppubliek te staan. "Ze brachten hun nieuwe nummer One-night-stand," legt één van de twee fans mij uit die keurig samen door hun vader en moeder hierheen zijn gebracht en nu weer worden opgehaald.
Ze is 12 jaar en ziet er spic and span uit met halflang donker haar, zwarte enkellaarsjes en een leren jack. Bij de vraag welke boy van de boysband ze het mooiste/liefst/attractiefste vindt kan ze haar bewondering niet op die oppervlakkige manier uiten. "Eén van het team van B-Brave noemen zou het geheel van de groep absoluut onrecht aandoen."

Ook de andere B-Brave-fan moet lachen als ik vraag: "Weet je dan wat een one-night-stand is?" De beide B-Bravefans verdraaien even hun ogen hemelwaarts want sommige volwassenen kunnen toch wel debiele vragen stellen. Opeens ontdekken de fans nu één van de danseressen van de show die zomaar voorbij komt lopen in het echt en ze vliegen helemaal verrukt op haar af.

"Gisteren vroeg ze ons nog wat een one-night-stand is," vertrouwt de moeder mij met een klein lachje toe. De fans stralen helemaal als ze weer terug komen. "We hebben het gehaald." Ze zijn nu allebei gefotografeerd met de danseres die als extra-buitenkansje ook nog een zuster van één van de zangers blijkt te zijn. Je moet toch ook maar geluk hebben...