Lovestories zonder happy end

altIn het lunchuur of bij de koffie worden na het dating-avontuur veel vertrouwelijke ervaringen uitgewisseld. Daar verhalen mooie maar teleurgestelde dertigers of aantrekkelijke veertigers die dertigers lijken - of althans volhouden dit te zijn- eveneens met de regelmaat van de klok hun amoreuze avonturen.

 

Ook de kleedkamer na de sport blijkt een hotspot waarin het liefdesleven van veelbelovende en nog jonge en knappe vrouwen een boekje open doet over afspraakjes en affaires die volledig de mist ingaan. Nauwelijks verwonderlijk als je hoort hoe de mannelijke candidaten zich daarbij opstellen. Het patroon is over het algemeen hetzelfde. Er wordt afgesproken en uitgegaan. Tijdens één en ander worden de lichamelijke zaken niet vergeten en op een bepaald moment gaan de gevoelens zover dat de relatie steeds vollediger wordt.

Het hart wordt geraakt en de passie ontwaakt ook bij de vrouwelijke daters die dolgelukkig het gevoel hebben dat een nieuwe en gelukkige levensperiode ook voor hun is aangebroken. 's Morgens komen ze stralend binnen en ze sporten wat minder want ze hebben het nu ongelooflijk druk. Sommige vrouwen eten gewoon van geluk zo weinig dat ze er veel slanker uitzien en ze kopen nu vaker iets nieuws om aan te trekken.

Maar dan... De energie waardoor ze zo straalden loopt terug. Als ze binnenkomen kwakken ze hun tas op de grond en delen je ongevraagd mee dat ze 'het helemaal gehad hebben met Wim of Henry of wie-dan-ook. Ze

En jullie zagen elkaar zo vaak en het was allemaal zo leuk...

"Ja, wás ook waar maar hij heeft nu gezegd dat hij er eigenlijk nog niet aan toe is."

Hoe oud is hij?

"Hij is 34 en ik 31. Maar hij heeft altijd een slechte relatie met zijn vader gehad. Zijn vader woont ook in Amerika en die ziet hij te weinig."

Aha. En verder?

"Hij voelt zich alleen op zijn gemak bij zijn zuster maar zij heeft te weinig tijd voor hem. En zijn moeder is te weinig moeder voor hem."

Zozo...

"Zijn moeder is meer een kind bij hem. Daar heeft hij ook onvoldoende steun aan."

Juist. Je hebt het toch nog getroffen dat jullie niet zijn gaan samenwonen in het Zuiden zoals je aanvankelijk van plan was.Je wou toen je huis en je werk opgeven voor hem om met hem door Italië te gaan rondtrekken met een huifkar om daar dan passagiers mee te nemen voor geld...

"Dat is allemaal ook niet doorgegaan maar ik heb hem wel in een hartig gesprek verteld hoe ik over hem dacht. Ik had hem nooit moeten geloven. En ik heb door hem bijna een promotie op mijn werk gemist. Dit moet mij weer gebeuren. Hij zei niet waarom hij afhaakte maar hij was wel van mening dat het hoofdzakelijk aan mij lag dat hij zich niet meer goed voelde bij mij."

Je had toch misschien wat te veel vertrouwen in hem. Ik ken een vrouw die een lover had die haar steeds voorstelde bij haar in te trekken. Op een gegeven moment hing hij zijn mooiste colbertje al in haar kledingkast zodat er elke keer als zij de kast opendeed iets aan hem herinnerde.

"En toen?"

Hij maakte het uit per telefoon want hij had al jaren voor iedereen verborgen gehouden -dus ook voor haar- dat hij schizofreen was. Zij moest zich gelukkig prijzen omdat hij haar tijdig hiervan in kennis stelde.

"Had ze daar nooit eerder iets van gemerkt?"

Ook haar vertrouwen in hem was roerend en onschuldig. En hij had nog wel zoveel verstand van koop en verkoop van auto's. Hij had bijna voor haar haar auto verhandeld voor een veel beterte wagen maar helaas ontmoette hij toen haar broer die van beroep autohandelaar was.

"Dat geloof je toch niet! Pijnlijk... "
Inderdaad. Achteraf zag ze het ook wel in. Toen begreep ze hem ook pas beter. Iedereen ook je lover heeft tenslotte naast wat je ziet en weet van diegene ook andere kanten. Maar als je teveel wegdroomt over iemand kunnen die andere aspecten je onverwacht overspoelen. Dromen mag ... maar daarnaast moet je je niet teveel mee laat slepen. Anders eindigt alle binnenhuisromantiek met een nare steek door je hart.