Onthullingen over leven van Ghandi

altEr is een boek geschreven over Ghandi met onthullingen over zijn gevoelens dat veel mensen onaangenaam treft. Het is geschreven door een zekere Lelyveld, ex-journalist van The New York Times, die daarin nogal bot met de reputatie van de vermaarde Mahatma Gan¬dhi omgaat.

Het is de vraag of de onthullingen rond Ghandi in dit boek gedaan zo zinvol zijn.

Op zijn dertiende werd Kasturba Makharji aan hem uitgehuwelijkt. Gandhi zou dit kinderhuwelijk, een destijds veel voorkomend Indiaas verschijnsel, dat ook nu nog bestaat, later officieel bekritiseren in zijn werken. In het nog bijna door niemand gelezen boek ( waar veel mensen in India echter toch boos over zijn) wordt verteld dat Ghandi zijn vrouw verliet Het boek beschrijft dat hij als 40-jarige zijn vrouw verliet voor een Duitse architect en bodybuilder.

Hij vond dus pas laat een bestemming voor deze persoonlijke verlangens. Gandhi was opgegroeid met het principe ahimsa (niet pijn doen aan alle wezens) en was vegetariër. Dat heeft een belangrijke rol in zijn leven gespeeld.

Op negentienjarige leeftijd ging hij rechten studeren aan het University College in Londen. Hij kreeg later een mogelijkheid om in Natal in Zuid-Afrika, te gaan werken. De periode in Zuid-Afrika was zeer belangrijk voor zijn latere vorming. Hij werd in Pietermaritzburg vanwege zijn huidskleur uit de trein gezet omdat hij weigerde met zijn eersteklaskaartje in de derde klas te gaan zitten. Hij werd vaak als uitschot behandeld

Na terugkeer in India werd hij leider in de Indiase onafhankelijkheidsstrijd. Mahatma Gandhi was een van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van actieve geweldloosheid als middel voor revolutie. Dit vreedzame protest heeft veel indruk gemaakt op mensne uit de hele wereld.

Deze legendarische prediker van geweldloosheid spande zich in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India. Hij werd in 1948 te New Delhi vermoord door een extremistische hindoe. Zijn geboortedag wordt gevierd als Gandhi Jayanti, een dag waarop mensen van vele gezindten hun held herdenken.

Er wordt in het onthullende boek over gesproken dat Ghandi racistische uitspraken over Kaffers zou hebben gedaan. In een andere publicatie van de Belgische auteur Kristien Hemmerechts
werd al eerder gesteld dat Ghandi vanuit zijn geweldloosheidprincipe in de Tweede Wereldoorlog Hitler had aangeschreven met de boodschap dat hij niet geloofde dat Hitler een monster was zoals over hem werd beweerd.

Dit zou een gevaarlijke onderschatting en zeer naief van hem blijken te zijn geweest. Maar ook legendarische idealisten moeten wij nu eenmaal ook objectief in hun onvolmaaktheden kunnen bezien. Hoe verdrietig het ons ook maakt deze foute instelling te moeten ontdekken. Niets menselijks zoals een bepaald onvermogen blijkt ook deze grote wereldleider vreemd.

Datzelfde geldt doorgaans natuurlijk voor alle vaak door ons bewonderde voorbeelden van de mensheid. Ghandi was iemand met veel onvermoede kanten. Maar aan de andere kant zou hij als hij een zo makkelijk in het geheel passende persoonlijkheid was geweest niet de weerstand en veerkracht kunnen hebben opgebouwd om zijn grote en belangrijke strijd te kunnen leveren.