Van der Klein: Toch is het overdreven...

  "Natuurlijk was ik het met die overwinning in dat tv-programma eens maar ik vind onze redactie veel te enthousiast." Heb je het over die Akte van Verlatinghe? Het Pronkstuk van Nederland... En je vond ons overdreven Van der Klein?

"Nu niet op je tenen getrapt zijn. Die wedstrijd was sowieso iets van komkommers met citroenen vergelijken. Al vond ik het wel leuk." Wel LEUK? Komt Facebook bij jou onverwachts om de hoek kijken? ik dacht dat jij daar totaal niets mee had.

"Misschien over een jaar of 20, 25 ... Voorlopig ben ik daar niet aan toe." Neem iemand anders in de maling... Zeg alsjeblieft eerlijk: heb jij niet op de Akte van Verlatinghe gestemd?

"Dat heb ik wel". Wat heb je dan voor bezwaren?

"Voor het historisch besef van alle Nederlanders vind ik de uitslag van het programma prima. Maar al die deskundigen eigenden zich iets te veel eer toe. "Hoezo? Iedereen vond die wetenschappers juist heel tof.

"Kan zijn maar ze hadden er toch eerlijk voor uit moeten komen dat dergelijke geschriften al veel eerder in andere landen verschenen zijn." In welke landen dan?

"Doe alsjeblieft niet zo jaloers. Kijk in Wikipedia naar de Magna Carta of ook wel Magna Charta. Dat is Latijn voor grote oorkonde. De Magna Carta is het handvest over vrijheden en rechtspraak dat de Engelse koning Jan zonder Land op 15 juni 1215 ondertekende. Dit werd door de Engelse leenmannen afgedwongen omdat zij vonden dat de koning zijn macht misbruikte. Dat document staat zelfs op de werelderfgoedlijst van documenten." Dat moet ik toegeven: het staat daar en het is waar. Het was dus niet zo origineel van ons. Het principe bestond al.

"Als je nog verder doordenkt weet je ook dat het een volkomen natuurlijk principe is wat je al in de natuur tegenkomt. Neem eens van die grote dieren als leeuwen en gorilla's waarin bepaalde mannetjes de heersers zijn. Zij hebben vaak meerdere vrouwtjes en kinderen..."Je gaat me toch geen natuurkundeles geven Van der Klein?

"Nee... En ik ben evenmin Antoni van Leeuwenhoek die de microscoop ontdekte. " Ook ontzettend belangrijk maar wat wilde je over die mannetjesdieren vertellen...

"Om de heersers van de kudde te blijven moeten zij vijanden van zich kunnen afslaan maar ze moeten ook hun vrouwtjes en kinderen tevreden houden. Om de superman te kunnen zijn moeten ze vijanden overwinnen maar tegelijk ook de instemming van hun vrouwen en kinderen daarbij hebben. Anders breekt ook in de kudde de opstand uit..." Daarmee zeg je dus dat wij mensen gewoon de dieren imiteren? We hebben eigenlijk niet zo veel zelf bedacht. We zijn in zekere zin trots op onze imitatie...

"Waarschijlijk kunnen we nog heel wat meer van de dierenwereld leren. Ik geef ook toe dat ik zelf op de Akte van Verlatinghe heb gestemd want als staatsdocument is het toch wel heel uniek. Later zijn meerdere landen ons daarin gevolgd." Tja... Het zij zo. Zullen we er dan iets op drinken Van der Klein want gelukkig is er daardoor dan tenminste toch nog wel heel veel van onze eer gered.

ILLUSTRATIE: KAREL APPEL (GALERIE ARTXCEL)