Catherine Deneuve: Mogen wij niet meer flirten?

  Tientallen jaren stonden zij bij de Formule 1-coureurs al na de races in 's werelds grootste autosportklasse: de grid girls. Maar vanaf komend seizoen zijn de vrouwelijke modellen niet meer te zien op de circuits. De internationale autosportfederatie FIA doet de 'pitspoezen' in de ban. Natuurlijk doen de organisatoren van de autosport dat niet omdat ze de prachtige vrouwen in hun glamouroutfit zo graag willen weren.

Volgens de directeur van Formule 1 reageert onze maatschappij negatief op de zogenaamde 'grid girls'want die stroken niet meer met de normen en waarden van deze tijd. Zou het niet een beetje komen doordat de #metoo-discussie totaal uit de hand is gelopen? Vele beschuldigingen deden terecht een boekje open over mannen en (ook wellicht vrouwen) die hun macht om anderen een positie te geven misbruikten om daarvoor seksuele gunsten te eisen. Slachtoffers te over bleek langzamerhand.

Maar daarnaast is de natuur er nu eenmaal niet op ingesteld dat iedere seksuele ontmoeting of confrontatie vooraf wordt gegaan door een bruiloft vol mooie kleren, een ring, een huis met bank en en kachel etc. etc. Soms hebben mensen gewoon zin in elkaar en laten ze dat niet eerst ambtelijk optekenen voor ze iets gaan doen. En daarvoor is er vaak nog een lange weg te gaan. Daarom vraagt de grote ster Catherine Deneuve: Mogen wij niet meer flirten?

En als bij een contact één van de partijen zich opdringt en de andere partij alleen een mooie werkplek gunt als zij of hij in gunsten toestemt kan diegene toch ook weigeren? Het blijft dan wel een akelig gemene manier van poging tot overheersen. Daarom is het prima dat mensen over deze oneerlijkheid naar buiten treden. Maar voor we zover zijn dat iemand echt gedwongen werd ligt er nog een wereld van verschil.

Mensen kunnen hunkeren naar 'de daad'met iemand maar dit toch niet in praktijk (willen) brengen omdat dit te veel vervelende gevolgen met zich mee zou brengen. Iemand kan al gebonden zijn, te veel druk van de omgeving ervaren, weten zich niet in een emotionele wervelwind staande te kunnen houden. Het kan er ook voor zorgen dat binnen een zakelijke relatie de nodige afstand vertroebelend werkt.

Gelukkig heeft de natuur er voor gezorgd dat onze gedachten vrij blijven en onze gevoelens ook van onszelf mogen zijn. Het verlangen en het al dan niet bewust geven van signalen blijft iemands natuurlijke eigendom. Als er grenzen overtreden worden HOEF je daar niet mee accoord te gaan. Maar waarom worden de pitspoezen weggezet als naar lust hunkerende schepseltjes die moeten lijden onder de smakelijke blikken van het manvolk terwijl zij daar bevallig de winnaars van de autosporters naar het podium begeleiden.

Maar o.... wat vreselijk... Ze geven de kerels bloemen, zwaaien glimlachend met een parasol of parapluutje (heb ik nooit exact kunnen achterhalen) en geven hem een kus. Misschien als het een leuke kerel is: drie kussen... Daar sta je dan als dame-met-principes naar te kijken en vindt het zedeloos. Reken maar dat dit met meer van zulke dames tot een rel kan leiden.

En dan wordt zoiets daarom aan die lekkere stoere mannen dus maar niet gegund. De grid-girls moeten verdwijnen. De Nieuwe Kuisheid ontkent dromen en verlangens die horen bij de Spelende Mens. Er is angst om het leven fijn te vinden en te genieten. Maar de natuur heeft ons niet zo gemaakt en daarom wordt er niet alleen bij #metoo maar ook andersom momenteel vreselijk overdreven. Waar ben je tenslotte als je je dromen of verlangen laat afnemen?

Grid Girls brengen iets feestelijks in de sfeer. Flirten is leuk. Catherine Deneuve en (die andere grote ster) Brigitte Bardot snappen niets van de Nieuwe Schaamte om ... niets.