Stijlvol optreden ondervindt waardering

  In dit heerlijk stille café hoor je af en toe wat bladzijden omslaan en zacht gepraat van enkele literair ingestelde heren die het geschenk van de Boekenweek al bij voorbaat becommentariëren. Wachtend op mijn kop koffie bekijk ik het medianieuws van deze dag. En dan valt het beslist prettig op dat er nieuwe generaties boven water komen met andere waarden.

Sinds the eighties - de hetserige tachtiger jaren met egotrippen en genieten als hoogtepunt- zijn er weer voorzichtige idealisten terug die niet alleen met de etalage van hun leven bezig zijn. Nu kan het natuurlijk ook de Paassfeer zijn die zich van mij meester maakt maar kijk eens wat een goed bericht!

De Paus heeft tegen een journalist die hem interviewde ontkend dat de hel bestaat. Natuurlijk heeft zijn Pauselijke nieuwsdienst meteen ontkend dat hij dit echt zei en 'had de journalist het gesprek niet opgenomen.' Zoiets deed hij niet en nooit. Het antwoord dat hij gaf klonk ook of hij dat totale flauwekul van de moderne tijd vond. Hij is namelijk al 94 jaar oud. Dan hoef je je vanuit je ervaring uiteraard niet met al die moderne tricks meer te 'bewijzen'.

Hoe dan ook: deze Paus kun je respecteren om zijn antwoord dat de hel niet bestaat en dat slechte zielen eenvoudig verdwijnen. Ook al geloof je zelf niet en heeft hij het niet gezegd. Het is wel een Paus die past bij een andere nieuwe tijd waarin mensen die vinden dat ze tekort schoten niet meer met doodsangsten voor een hel hoeven te sterven. Een belangrijke constatering en een geruststelling voor mensen die op allerlei manieren in hun jeugd onterecht werden bang gemaakt.

En dan ga ik terug naar ander medianieuws. Het gaat over de radio. Vaak een onderschat medium. Daar neemt Tijmen Bos per 2 april afscheid van Talpa Radio. Bos was als Commercieel Directeur van Talpa Radio verantwoordelijk voor de commerciële koers van de radiozenders 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica.
Bij zijn afscheid krijgt hij veel waardering mee van collega-directeuren die met hem samenwerkten. Daarop reageert deze Tijmen Bos: "Het was een groot avontuur en heel leerzaam bovendien. Ik ben mijn directiecollega’s Menno Koningsberger, Remko Blankestein en Jeroen de Bakker dankbaar dat ik onderdeel mocht uit maken van deze club."

En daarna zegt hij wat mij zeer aangenaam treft: "Nog meer dank ben ik verschuldigd aan de mensen waar ik de afgelopen jaren leiding aan heb mogen geven; zij hebben het echte werk gedaan en allen een geweldige bijdrage geleverd."

Dat is nog eens wat anders dan iemand die jaren voor een bedrijf heeft gewerkt bij zijn pensionering met een misselijk makend presentje en een etentje betaald door de collega's van de afdeling die wordt verlaten af te schepen. Voor zo'n onderneming ga je toch alleen voor het geld werken? Het is allemaal een kwestie van hoe je anderen tegemoetkomt.

De komende maanden maakt Tijmen Bos een reis langs de internationale media en technologie hotspots ter inspiratie van zijn volgende stap. Hij zegt: " Ik kijk ernaar uit om met alle opgedane ervaring en nieuwe inzichten weer aan een volgend avontuur te beginnen."

Zoiets lezen geeft je een goed gevoel. Er zijn steeds meer mensen die mentaliteit vóór alles gaat. Dat komt vooral bij de nieuwe generatie voor. Zaken zijn zaken. Daar verandert niets aan. Maar ook daarbij kun je persoonlijk leven in een zo goed mogelijke sfeer. Ook privé. Al begrijpt men dat soms helemaal niet.

Toch is dat belangrijker - vindt de nieuwe generatie- dan patserig en verveeld vanaf hun machtige apenrots het alfamannetje (of vrouwtje) uithangen. Komt daar de koffie verkeerd al aan? Aha... Ik weet het zeker: vandaag wordt het weer een hele mooie dag.