Van der Klein trotseert conflictjes

  "Bedoel jij dat interview van die schrijfster in Buitenhof over de Nobelprijzen voor literatuur die niet doorgaan?" Nouja... Min of meer Van der Klein want ik was totaal in de ban van haar mooie helderrode outfit.

"Typerend zo'n reactie voor een moderedactrice. Maar eerlijk gezegd heb ik ook maar met een half oor er naar geluisterd. Het ging over conflictjes bij de Zweden over die organisatie... Gedoe rond de jury of zoiets toch?" Ja. Klopt . En het werd gevolgd door een onderwerp over mensen in de politiek die ook niet exact deden wat anderen van hun verwachtten...

"Ze deden dat inderdaad helemaal niet en het betrof speciaal Daan Prevoo van de SP. Statenlid in de provincie Limburg die ontslag heeft genomen." Hij werd stevig aan de tand gevoeld door Paul Witteman want hij weigerde tijdens zijn bestuur de lijn van de partij te volgen. Daarover had hij zelfs een gewetensconflict.

"Het ging ook over een heel belangrijke kwestie: de energievoorziening in Nederland. Daan Prevoo had al bepaalde plannen of afspraken met andere bestuurders gemaakt over een windmolenpark in Venlo. Maar de SP had als partij totaal andere gedachten daarover en toen heeft Daan Prevoo zijn conclusies getrokken... " Maar in Buitenhof vroeg Paul Witteman hem ook of hij zijn bestuurderswerk als SP-er deed of niet...

"O ja. En Daan Prevoo antwoordde toen: Ik bestuur vanuit mijn geweten. ik dien daarmee zo goed mogelijk het algemeen belang. Dat staat bij mij als bestuurder voorop. En als ik mij daarvoor zou moeten verantwoorden bij een vergadering van de VVD zou ik het net zo goed zo kunnen uitleggen want voor mij gaat het algemeen belang boven het partijbelang. " Er zijn nogal wat van die figuren die vanuit hun geweten zaken willen regelen en dat dan als algemeen belang aanmerken... En ze zijn superverontwaardigd als je het dan totaal niet met ze eens bent. Maar jouw geweten kan wel eens heel anders in elkaar zitten.

"Soms kan een bepaalde rebellie ook tot vernieuwing leiden omdat mensen dan op een andere manier ergens tegenaan kijken Baruch. Daarom vind ik de diversiteit in onze maatschappij juist ook heel gunstig. " Okay Van der Klein. Goeie zet. Maar het is in ieder geval wel enigszins apart als een bestuurder uit zogeheten gewetensnood zijn partijlidmaatschap opzegt.

"Hij ziet dat zo en gaat daarmee zelfs zo ver dat hij uit gewetensnood zijn bestuursfunctie heeft opgezegd." Mmm... Zou het? Volgens mij is hij nog wat jaren verwijderd van de AOW-leeftijd maar misschien heeft hij eventueel nog andere jobs... Er valt in Limburg veel te beleven tenslotte. Het is een leuke provincie.

"Die AOW duurt voor ex-Sp-er Daan Prevoo best nog wel even. Zeker als die leeftijdsgrens tegen die tijd verhoogd is naar 78 jaar." Overdrijven is een hele kunst hoor. En hoe zit het dan met jouw 'gewetensvorming' Van der Klein?

"Maak je maar niet ongerust. Mijn visie op 'het algemeen belang' is héél gezond. Wanneer krijg ik eindelijk de beloofde heerlijke koffie? Het liefste met een stuk van die verrukkelijke Limburgse Vlaai erbij... "   Aha... Voilá monsieur...  Maar wat dat laatste betreft: daar kan je naar fluiten.

... DAN MAAR DE SPONS ER OVER ... MAAR TOMATEN BLIJVEN  WEL SMAKEN...