Van der Klein: de NPO graag wel in ere houden

  "Jij loopt weer te snel van stapel want de NPO zit in zwáár weer en ze doen hun werk heus heel goed." Kan zijn maar ze hebben veel concurrentie van You Tube, Facebook en allerlei nieuwssites. Om nog maar te zwijgen van allerlei concurrerende omroepen.

"Wat wil je daarmee nu precies zeggen?" De inhoud van de NPO is wel heel goed maar hun presentatie is redelijk ouderwets. Meer iets van mooi-in-1950...

"Vergis je niet: kwaliteit is een groot goed. En vooral waardevol als het om onze nieuwsvoorziening gaat. Er is al veel te veel nepspektakel dat rondzingt. " Ja? De NPO krijgt van de regering nu ongeveer 8 % minder budget. En daarom gaan ze belangrijke programma's als "Andere Tijden" en "Brandpunt + " bekorten of wegdoen.

"Dat zou zonde zijn. Vooral als je ziet hoe goed vooral "Andere Tijden" wordt gemaakt." Helaas pindakaas... Maar je kan uitzenden wat je wil maar zonder voldoende kijkers zit je als omroep fout. De huidige Brandpuntpresentatie is saai en bevat qua politiek toch echt niet de grote klasse die jij het graag toedicht.

"Dat ben ik dan helemaal niet met je eens. Al die hapklare brokjes vol zogeheten Bekendheden die voorgekookte teksten brabbelen en de gekste fratsen in programma's uithalen om maar te scoren kunnen namelijk volstrekt niet op mijn sympathie rekenen. Ik kijk veel liever naar een gedegen onderzoeksprogramma of een diepe fijne duik in de historie of de kunst. Ik hou wel van entertainment als dat dan ook maar wat informatie met zich meebrengt... Zoals Arjen Lubach..." Zit dat niet bij een andere omroep?

"Dat programma zit bij de VPRO maar die omroep wordt ook gecoverd door de NPO.' Het is inderdaad een erg flitsend programma maar wel op Amerikaanse leest geschoeid. Dus heb ik wél gelijk.

"Ha... Ik moet toegeven dat niet alles uit Amerika totaal verderfelijk is. Maar de NPO als uit- de-tijd karakteriseren vind ik veel te kort door de bocht.' Het is zo lang als het breed is Van der Klein maar dat kil presenteren van feiten en conclusies verveelt de meeste mensen al bij voorbaat.

"Als er in zo'n programma schandalen naar boven worden gebracht of machinaties ontdekt lijkt mij dat juist wel heel spannend." In zekere zin heb je gelijk maar ook al heb je dat: het zal niet werken... Ik herinner me van heel lang geleden een vaderlandse premier die belangrijk werd gevonden. Maar op een zeker moment waren zijn uitspraken de meeste mensen totaal niet opgevallen. Iedereen was in de ban van het feit dat hij een nieuw haarstukje droeg en hoe hij daardoor 'opknapte'.

"Okay. Dat is toch gewoon menselijk. Hij wou niet kaal overkomen." Ik bedoel nu juist dat 'menselijk'meer accent moet krijgen. Ook bij de NPO. Bij de BBC is het nieuws altijd spannend. Daar zie je meer mensen op een bank zitten en met elkaar praten. Er is veel kleur in de uitzending. Er zijn meerdere presentatoren en gasten. En er draaien van die schermen op de achtergrond...

"Ja. En hier zitten ze netjes aan tafel. Wat is daar fout aan?" Fout of goed? Gaat het niet om. Het is meer een algemene waarde. Hier lijkt het nieuws vaak op een soort rechtszaak en ik heb wel gezien hoe mensen door een bepaalde vraagstelling totaal werden afgeserveerd. Vermoedelijk werd dat dan achter de schermen door de redactie van te voren bekokstoofd. Daardoor zijn soms politieke partijen compleet de grond in geboord en dat slaat echt nergens op.

"Maar die koers zal niet gauw veranderen. Of programma's nu spannender worden of niet."  Laten we nu samen iets leuks gaan doen. Waar ga jij trouwens vanavond naar kijken Van der Klein?

"Naar een heel spannende en belangrijke voetbalwedstrijd."... Het is maar wat je spannend noemt. En dat met die warmte... Ik hoef heus niet altijd het laatste woord te hebben maar ik heb nu eenmaal toch gelijk. Neem alvast wat cools te drinken...