'n Lange hete zomer is niets voor Micha uit Tsjechië

  Zij is de kwieke help-out aan de desk centraal in een bekende grote sportschool. Maar Micha is alle lange-hete-zomerverhalen helemaal zat. "Iedereen doet zo happy-happy maar ik heb nu eenmaal een voorkeur voor de winter. Al die precies tot het randje van wat net nog mag rood verbrande lichaamsdelen... Ik kan het niet áánzien... Al die overdreven verslagen over strandwandelingen aan zee... Vol valse romantiek over maanlicht... Laat staan: daaraan meedoen... Dat gepruts en geploeter in de branding en dan zonnebaden... Geef mij maar de wilde storm en de frisse kou van de winter..."

Micha komt uit Tsjechië en bracht daar haar jeugd door maar woont al jaren in Nederland. Zij is een kritische fan van ons land en vooral ook van zichzelf en zij wil zelfs haar eigen foto niet bekijken. "Ik sta nooit goed op foto's. Ik weet dat iedere foto een totaal drama is." Dat is natuurlijk niet waar maar het valt te waarderen dat zij zichzelf eerder onder- dan overschat. Binnen de glamoursfeer van een grote sportschool vol blitse en gespierde figuren die constant selfies maken blijft zij op een coole manier bewonderenswaardig zichzelf. 

Hoewel Micha de lange hete zomer tamelijk irritant noemt heeft zij er voor zichzelf wel een voordeel van ontdekt. "Iedereen moet zo nodig buiten op het terras zitten en dan heb ik lekker rustig een tafel binnen in een restaurant. Wat ik storend vind is dat iedereen zo nodig met vacantie moet gaan in de zomer. Ik ga namelijk graag en veel naar toneeluitvoeringen en ik bezoek vaak concerten. Je weet hoeveel dat voor me betekent... Het is ook nu juist heerlijk koel in die schouwburgen en concertzalen maar juist nu ligt dat culturele leven in de hoofdstad nagenoeg stil... "

Dat is spijtig. Zoiets kan heel belangrijk voor iemand zijn. Heb je misschien ook last van de langdurige zomerse hitte? "Absoluut niet. Ik werk in een prettige koele ruimte. Het is hier heel aangenaam. Wel fiets ik iedere dag vrij lang heen en terug van huis naar werk en dan voel je inderdaad een drukkende warmte... Ik vind het ook heel jammer dat de seizoenen helemaal verdwenen zijn."

Wat bedoel je? "Vroeger had je 4 seizoenen. Dat was duidelijk. Je wist waar je aan toe was. Nu kan het sneeuwen in mei en in oktober kun je op het strand zonnebaden. Dat hoort niet zo te zijn..."

Tja... Soms wordt alles anders... Vond je het leven in Tsjechoslowakije beter dan hier? "Dat zou ik niet willen beweren.Het was wel allemaal anders. Ik had daar toen veel makkelijker contact met mijn opa en oma. Zij woonden dichtbij en regelden veel dingen voor me als ik hun dat vroeg. Formulieren invullen... Een plan doorspreken... Hier moet ik natuurlijk alles zelf doen."

Misschien vind je niets aan de zomer doordat je in je jeugd de zee niet hebt leren kennen...
"Nee. In Tsjechië zit je niet bij de zee. Maar ik heb ook jaren in Engeland gewerkt en daar wel gewoond vlak bij zee. Het klimaat is daar veel milder maar ik voel me nu eenmaal pas goed in de winter. Weet je waar ik wel van hou? Bevroren witte ijsvlaktes en het drinken van chocolademelk..."

Ik heb wel eens vaker daarvan gehoord. Sommige mensen voelen zich pas goed in de winter. Eet je dan in de zomer ook anders omdat het nu zo lang warm is?
"Het zou wel handig zijn als ik dan speciale eetgewoontes had... Ik eet volgens mij namelijk veel te veel..."

Daarop reageer ik maar met een diepe zucht. Ik zeg niets tegen deze stoere blondine die door veel mensen aantrekkelijk wordt gevonden. Mijn stilzwijgen is een kwestie van ervaring aangezien ik al jaren bevriend ben met een andere volgens iedereen beeldschone vrouw die zichzelf constant 'echt lelijk' noemt. Ik laat het er dus maar bij zitten want hou maar op als bepaalde dames zich dit over zichzelf afroepen ...
"Je weet nu exact hoe ik er over denk," reageert Micha. "Voor mij mag het onuitstaanbare gejubel over die zomer ophouden. Ik kijk uit naar een spannende winter vol spannende toneelvoostellingen en fijne concerten. Sportief door weer en wind lange einden naar mijn werk fietsen en 's avonds de tocht weer terug. En dan smullen van die heerlijke Hollandse winterkost. Al moet ik constateren dat je bij mijn Tsjechische oma nog lekkerder kan eten. Zij maakt op haar eigen manier een fantastisch echt Tsjechisch gerecht. Helaas kan ik het niet uitleggen of zelf ook namaken. Jammer hoor. Maar met de vakanties ga ik terug en zomer of winter maakt niet uit. Daar ga ik dan heerlijk van genieten."

MICHA VINDT HET GEJUBEL OVER DE ZALIGE ZOMER ONTUITSTAANBAAR EN ORIËNTEERT ZICH LIEVER OP DE HOLLANDSE WINTER...