Die Draak wil ik heel graag laten helpen

  Wat een hitte buiten maar ik heb een afspraak en mijn haar zit ook niet goed... Dat komt voor. Er stond bovendien buiten net een breed geschouderde man hoofdschuddend naar mij te kijken bij zijn eveneens indrukwekkende bus waar hij juist in wilde stappen. Daar zag hij mij bij wijze van snelle keuring proberen een selfie te maken in de kokende middagzon.

Mijn ontzettend goede jarenlange vriend en fijne kapper was namelijk juist in een museum over een tapijt gestruikeld en zat nu een paar weken in het gips. Dus keurde ik via een selfie mijn nu wel aparte verschijning met ergens opgedoken zonnehoed. De rand schuin naar beneden en dat kapsel moet dan maar wachten op de beterschap van mijn vertrouwde kapper. De man bij de kolossaal grote bus keek enigszins misprijzend vond ik. "Rustig maar vrouwtje," zei hij met een diep en vrij indrukwekkend stemgeluid. "Rustig blijven ... Het komt allemaal in orde vrouwtje als je maar genoeg water drinkt."

Nou zeg... Vrouwtje? Het klonk alsof hij vanaf een troon welwillend het voetvolk te woord stond maar misschien was het ook een onhandige poging om vriendelijk te tonen hoe het hem als stoere bink zoveel jonger verbaasde dat ik als oudere vrouw nog selfies maakte. Maar dat hij mij indien nodig daarnaast ook best een glaasje water toestond. Wellicht zelfs twee.

Mogelijk beviel het hem ook niet zo dat ik mijn boodschappentas nogal nonchalant op de grond had geworpen want volgens mij deed hij het voorkomen alsof ik als een kangeroo heen en weer sprong in de nagenoeg heilige omgeving van zijn inderdaad prachtige vervoermiddel. Dat idee beviel me. Maar ik was in feite veel te moe om zelfs ook maar een sprongetje te maken. Alleen moest ik nu eenmaal ergens heen en iets regelen. Ik besloot geen energie te verliezen door een debat met hem aan te gaan.

In de loop der jaren heb ik altijd mijn tamelijk grote tuin met emmers water verkoeling geboden. Dat is aanpakken geblazen. Een klus die ik tegelijk een beetje als bodytraining verwelkomde. Maar deze zomer duurt de hitte en uitdroging te lang en blijf ik dagelijk veel te veel zware emmers vol leeg werpen. Planten en bomen worden helaas nogal zielig als wij ze niet kunnen bijstaan.

Ik ben niet de enige die sterk naar regen verlangt. Ook de tuinders en de boeren, botenbezitters, de dieren, de liefhebbers van het wegennet en het mooie Hollandse landschap en de paraplufabrikanten hunkeren eveneens naar regen. In andere landen met een heel ander klimaat zijn periodes van droogte of eindeloze regenseizoenen niet ongewoon. Daar hadden mensen vast ook al lang goeie installaties gehad om volop hun tuin te besproeien.

Toevallig zie ik 's avonds iets opzoekend op internet dat de Oosterse spiritualiteit hier ruimschoots rekening mee houdt. Wist u dat er volgens deze visie wel negen verschillende soorten draken het universum en de klimaten en nog veel meer beheren? Tenminste als het de Oosterse draken betreft. Negen is ook het geluksgetal in China.

Iedere draak heeft een eigen verschijning en taak. Je hebt, de gehoornde draak, de hemelse draak, de spirituele draak, de gevleugelde draak, de draak van de verborgen schatten, de kronkelende draak, de gele draak en de koningsdraak.

Elk van deze draken heeft ook een eigen specialiteit. De gehoornde draak is de meest krachtigste draak uit het verre oosten. Hij is compleet doof en hij heeft de kracht om regen te maken. Zijn kop is in afbeeldingen meestal gericht naar het zuiden en zijn staart naar het noorden. Ook symboliseert hij het oosten en de zon.
Die gehoornde draak zou ik om medewerking willen vragen dacht ik later gisteravond.

Het was al iets koeler 's avonds. Ik had uiterst vermoeid geprobeerd met een gloednieuwe pas aangeschafte tuinslang gewikkeld op een fantastisch molentje de tuin water te geven. Er zijn mensen die met mooie apparaten meteen prima aan de slag gaan maar mij lukt dat niet. Ik gaf het op. Bovendien had ik de bloedrode maan dolgraag nog even willen zien die je gister had moeten kunnen bekijken. Er is dagenlang reclame voor gemaakt. Daar zag ik dan ook al niets van.

Totaal niets hoewel er mensen met sterke verrekijkers beweerden wel een zachtroze vlek waar genomen te hebben. Mogelijk zagen zij als ervaren sterrenkijkers wel iets meer. Ontgoocheld besloot ik te gaan slapen. Maar wie schetst mijn verbazing toen ik 's nachts even wakker werd en buiten wat getik hoorde. "Het kan geen regen zijn," dacht ik heel ondankbaar en droomde verder.

Maar zojuist echt waar... Het gebeurde weer. Midden overdag klonk weer wat gekletter en er viel een zachte kleine bui... Niet gek toch. Wat een dag... Die gehoornde Draak in het universum mag ons BEST verder helpen.

...DE GEHOORNDE DRAAK IS DE KRACHTIGSTE DRAAK UIT HET VERRE OOSTEN...