Van der Klein: Wij zullen handhaven... of niet

  "Kunt u niet nadénken!...,' riep ik keihard. Hij reed dwars over het trottoir -tegen de rijrichting in- bijna tegen mij op." Wat deed jij toen Van der Klein?

"Ik was bijna vanaf een paar stoeptegels van ongeveer anderhalve meter breed aan het oversteken. Met twee zware overvolle tassen weekend-boodschappen..." Je kon je dus bijna niet verdedigen.

"De fietser was een bejaarde man die me woedend aankeek en notabene toebeet dat ik mijn mond moest houden. Maar ik zette dreigend mijn tas neer en zei iets van: Hou zelf je maffe kop of zo." Van der Klein... Hij had wel af kunnen stappen... Misschien wilde hij vechten...

"Had hij dat maar gedaan. Ik had een komkommer gegrepen en hem daar een mep mee verkocht." Wat gebeurt er met jou Van der Klein dat je tegenwoordig met komkommers wilt gaan meppen? Zo kennen wij jou niet...

"O. Had je liever als wapen een flinke bloemkool gezien? Begrijp je niet hoe frustrerend het is dat iedereen in de stad er maar op los fietst en doet of er geen verkeersregels bestaan." Die man had gewoon last van het slechte weer. Of misschien heeft Ajax slecht gespeeld.

"Zo zie je maar weer dat jij met voetbal erg achter loopt want Ajax doet het juist heel goed in Europa." Sorry...

"Toevallig heb ik trouwens ook gister weer eens gezien hoeveel types totaal maling aan onze verkeersregels hebben. Onder automobilisten valt het mee want bij een ongeluk krijgen zij automatisch de schuld ook al zat de fietser totaal fout. Maar gister zag ik bij een winkelcentrum doodleuk van die figuren maar heen en weer fietsen over het trottoir tussen de voetgangers door. Er stonden een paar straatcoaches en ik vroeg of ze dat niet wilden corrigeren. Maar nee hoor... Dat was volgens hun een taak van de politie. " Werden deze dolle fietsers dan niet even aangesproken door de stadswachten? Ik dacht dat daar minstens een boete van 70 euro op stond... Wat doen die stadswachten dan wel? Waarvoor zijn ze er?

"Dat is mij ook een raadsel. Ze zijn heel correct en vriendelijk maar ze voeren geen moer uit. Hooguit verbieden ze een paar kleine jochies om tussen het publiek te staan voetballen." Het zit natuurlijk anders want stadswachten zijn mensen zoals jij en ik. Als zij zo zwak reageren worden ze niet goed aangestuurd. Er worden tegenwoordig trouwens juist de nodige vragen gesteld in de gemeenteraad aan Burgemeester Halsema wat zij gaat doen aan het handhaven van regels door raadslid Rik Torn. Deze VVD-man ergert zich al jaren aan alle rommel die op straat wordt gekeild.

"Dat vind ik juist de laatste jaren wel sterk verbeterd door die ondergrondse vuilnisbakken. Maar hij stelde ook een alcoholverbod op de wallen voor... Dat is eveneens prima want de sekswerkers hebben niets aan al die dronken figuren die alleen maar komen kijken. Typsch Nederlands ook. Alleen kijken en niet kopen..." Hoe kom je erbij? Dat doen onze Nederlandse mannen beslist niet. Onze Nederlandse mannen weten best hoe zij onopvallend daar een bezoek kunnen brengen.

" Let it be... maar één van de redenenen waarom een betere handhaving van regels nu heel erg speelt draait om de getalsverhouding. Ook in rustige wijken van Amsterdam overtreft het aantal toeristen nu namelijk het aantal eigen inwoners. En al deze mensen willen allemaal graag een speciaal biertje drinken. " Ja. Deze stad kan wel beroemd zijn vanwege al die speciale biermerken. Dat zal wel. Maar schreeuwen, wildplassen en rotzooi neerkwakken moet bekeurd worden.

"Net als dat slappe gedoe van handhavers waardoor iemand bijna wordt aangereden. Even fietsend op het trottoir terecht komen is heus niet erg maar bewust iedereen gevaarlijk dwarsbomen wel. Streetcoaches hoeven ook heus niet de politieagent uit de hangen maar moeten wel mensen in samenwerking met de politie op overtredingen van de regels wijzen." Misschien kunnen ze opnames maken van foute gebeurtenissen... En dat dan doorzenden... Met versterking van de politie kan daar aktie op volgen.

"Misschien wel. De techniek staat nu eenmaal voor niets en nieuwe ambtsdragers nieuwe methodes. Amsterdam wacht het af. Het landurige thee drinken wordt nu afgeschaft en iedereen is benieuwd hoe hoe de nieuwe Burgemeester dit gaat aanpakken. En het zou helemaal niet verkeerd zijn als "Je maintiendrai" daarna wat meer in praktijk wordt gebracht." Haha... Oui monsieur. En nu zeker graag een merkbiertje van eigen bodem uitzoeken?