Wat denkt u van deze Nieuwe Woorden uit 2018

  Deze nieuwe woorden uit 2018 zijn opgespoord door de redactie van Van Dale. Er is ruim 28.000 keer gestemd op de kandidaten voor de verkiezing van het Woord van het Jaar 2018. Ton den Boon, Nederlands hoofdredacteur van Van Dale, maakte het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2018 bekend. De top drie van 2018: 1 - Blokkeerfries: kreeg 55,4% van de stemmen: Iemand die met een wegblokkade anderen verhindert tegen de ouderwetse Zwarte Piet te demonstreren. Door sommigen beschouwd als verdediger daarvan.

Wat wij denken? Een Fries kan zoveel andere betekenissen hebben. Het kan een rand zijn boven de ingang van een gebouw of een baan in een lap stof of toneeldécor. In ieder geval houdt het je tegen om de coulissen in te vluchten. 2- Yogasnuiver: iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bv. in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne. Kreeg 7,7% van de stemmen. Okay. Wie zijn wij om anderen onze keuzes op te leggen?

3. Mangomoment: 4,7% Wat is dit speciale moment? 'n Geluksmoment dat een ernstig zieke patiënt beleeft door een ogenschijnlijk onbeduidende, niet-medische handeling of opmerking van een arts, zorgverlener, mantelzorger e.d. tijdens normale zorgactiviteiten. Herkenbaar. Wat goed dat zoveel stemmers kennelijk beseffen hoe belangrijk tijd ook is voor zorgverleners zodat er altijd plaats is voor een kort gesprek.

Andere NIeuwe Woorden zijn: Balanstrutje (nominatie 2018 ) De carrièrevrouw die te veel bezig is met de balans tussen werk en privé om te kunnen doordringen tot de top van het bedrijfsleven. Deze omschrijving is duidelijk door een man bedacht... Nuja... Die held die alleen zondags het vlees snijdt is ook nodig.

Bomcycloon (nominatie 2018) Zich zeer snel ontwikkelende (winter)orkaan, waarvan het effect verwoestend kan zijn. Gelukkig valt het in Nederland nog steeds mee behalve in Groningen waar de grond onder je voeten wegzakt. En die zee die steeds hoger wordt... Heb jij al goed leren zwemmen.

Creditboy (nominatie 2018) Criminele jongere die zijn slachtoffers (met beloftes, chantage of bedreiging) overhaalt om op krediet mobiele telefoonabonnementen af te sluiten en de daarbij verkregen smartphones aan hém af te staan. De telefoonmaffia is helaas nog steeds niet uit te vlakken.

Drankhangen (nominatie 2018) - Dit is met snacks en drank, in je ondergoed of comfortabele kleren op een bank of stoel hangen. Wat wanhoop vermag... Het kan niet altijd feest zijn. Zeker niet in #youtoo-tijden.

Hempathie (nominatie 2018) Nooit van gehoord maar betekent sympathie die mannen en vrouwen van nature voelen voor machtige mannen. Vooral als die in opspraak komen of ten val worden gebracht. Stoelendansen rond machtige mensen met een topjob zijn van alle tijden maar lang niet iedereen wil ómhooggeboomd worden. Er zijn te veel orkanen...

Intimiteitscoördinator (nominatie 2018) Iemand die door een filmstudio wordt ingehuurd om er bij filmopnames op toe te zien dat naakt- en/of seksscènes overeenkomstig het draaiboek worden opgenomen en dat de acteurs zich daarbij niet ongemakkelijk voelen. Een nog gekker woord zou zijn intimiteitscoördinator-manager. Dat woord past niet eens op het scrabblebord.

Kantlijnsporter (nominatie 2018). Dat is iemand die een sport beoefent waarvoor het publiek en de media doorgaans weinig aandacht hebben en waarover in de kranten hooguit kleine berichten verschijnen. Bijvoorbeeld pijproken voor vrouwen. Dat is tegenwoordig wel heel bijzonder.

Kwispellezen (nominatie 2018) is een ongelooflijk volgend Nieuw Woord. Bij kinderen met leesproblemen: teksten voorlezen aan een speciaal getrainde hond, waarvan de non-verbale feedback (bv. kwispelen) als leesstimulans wordt ervaren. Vraag: kan dit ook met een daartoe getrainde kat? Vermoedelijk niet met een konijn of een cavia. Blijft overeind dat het zeer te waarderen valt dat er mensen zo schattig zijn hier hun uiterste best voor te doen.

Mangomoment (nominatie 2018) Een Geluksmoment. Zie boven: één van de winnende Nieuwe Woorden.

Plogging (nominatie 2018) Vorm van fitness waarbij men tijdens het joggen afval opruimt. Er zijn mensen die niet graag buiten komen maar thuis trachten te ploggen. Geen zorgen. Als je iemand steeds heen en weer ziet rennen achter de voordeur in de gang is die waarschijnlijk aan het ploggen. Het kan natuurlijk ook de huishoudster of de butler zijn van de yogasnuivend e hoofdbewoner.

Practivisme (nominatie 2018) Activisme dat gemakkelijk in praktijk kan worden gebracht. Zolang je maar van de snelweg weg blijft alsjeblieft.

Primarkpremie (nominatie 2018) Wat voor een premie? Dit is de kritische benaming voor het lage-inkomensvoordeel, een premiekorting voor bedrijven die hun personeel maximaal 120 procent van het minimumloon betalen. Oorspronkelijk bedoeld om het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te stimuleren, maar in de praktijk ook wel functionerend als loonplafond. Denk erover zoals je wilt.

Rooftijdschrift (nominatie 2018) Klinkt interessant maar het is een zich als wetenschappelijk presenterend tijdschrift of publicatieplatform op internet dat academische of quasi-academische artikelen plaatst tegen betaling van een vergoeding door de auteur(s). Hierover verschillen onze meningen want wetemnschap zou altijd gestimuleerd moeten worden en kritisch bekeken volgens Van der Klein. Zeker als het op internet staat... roept hij uit. Baruch verkondigt daarentegen: 'En wie moet dan de kosten van de publikatie en al dat werk er aan ophoesten?' Van der Klein: 'Daar ben ik helemaal niet mee bezig. Vráág maar subsidie. Of denk aan dat schilderij wat voor 120 duizend moest worden verkocht in plaats van 80 omdat het management ook nog iets moest hebben... 'Je hoeft niet opeens zo hard te praten Van der Klein.. We gaan verder....'

Selfieshopper (nominatie 2018) Iemand die bij internetwinkels kleding e.d. bestelt om er een selfie mee te maken (bv. om daar op de sociale media goede sier mee te maken), waarna hij of zij het product terugstuurt naar de leverancier. Dit zijn dingen die gebeuren waar men zich diep voor hoort te schamen. Net zoals vroeger vaak zonder betalen uit een restaurant werd weggelopen... Aan dit onderwerp is zelfs ooit een akte van een beroemde opera gewijd. La Bohéme.

Vliegschaamte (nominatie 2018) Dit is schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruik maakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen. Soms hoef je ook niet te vliegen want de trein is een perfekt alternatief. Het ligt vaak aan de omstandigheden welke keuze iemand maakt. Natuurlijk speelt je geweten een rol als het gaat om een flutvakantie via een veel te goedkoop vliegticket. Toch kan vermoeidheid en stress je dankbaar een vliegreis laten meemaken. Verder zijn de communicatie-mogelijkheden zoveel beter dan vroeger dat er nu pijlsnel afstanden tussen landen kunnen worden overbrugd. En bij zakelijke kwesties kunnen er veel makkelijker dan vroeger digitaal standpunten worden uitgewiseld en vergaderd.

Tenslotte de Yogasnuiver (deelnemer 2018) Hopelijk kan zij of hij al mediterend en veel feestelijke vibraties opsnuivend de weg naar een vreugdevol 2019 opgaan. En daarbij sluiten wij ons aan. Vol verwachting u een heel mooi nieuw jaar toe te wensen waarin het eindelijk weer ouderwets wordt toegestaan je van tijd tot tijd heerlijk te vervelen.

Lekker fietsen, bankhangen, auto rijden zonder op je telefoon te turen. Zonder er zelfs maar aan te denken. Wij wensen u geen vliegschaamte en weinig plogging. En die kleren voor die selfies... Doe dat toch niet. Wat een toestanden voor niets. Weg met alle nep: een echte glimlach overtreft alles.

JE KUNT VEEL BETER IN DE TREIN ZITTEN ... DAN ER FOTOGRAFEREND NAAST STAAN TOCH?