Dromen over kappers, haar en pruiken...

  Wat betekenen onze dromen die 's morgens bij het wakker worden nog een beetje rond ons zweven en soms een diepere indruk achterlaten? Er zijn eeuwenlang betekenissen aan bepaalde dromen in algemene zin verbonden maar dromen blijven natuurlijk iets heel persoonlijks en staan vaak in verband met de eigen omstandigheden en ervaringen. Toch willen we u verrassen met wat de auoriteiten uit de droomboekenwereld zoal zeggen over droomthemas's die in verband staan met het uiterlijk. 

Tenslotte hebben wij na het 20 jaar bestaan van De Couturekrant vast veel bezoekers die graag ook overdag af en toe een beetje weg dromen. Couture zelf geeft daar namelijk alle aanleiding toe.

Fashiondesigners noemen zich vaak te snel couturier. Deze laatste titel komt je alleen toe als je creaties tijdloze waardering verdienen zoals op bijgaande afbeelding de jurk die Monique Collignon ruim 10 jaar geleden ontwierp. Couturiers zijn in ons land niet dik gezaaid want zij moeten strijden met een haast krankzinnig grote horde modeontwerpers uit de hele wereld die hun creaties proberen na te bootsen en ze voor weggooi-prijzen de markt opplempen. Nabootsen is natuurlijk totaal anders dan echt.

Gelukkig is er talent wat probeert die fastfashion het hoofd te bieden. Op nieuwe manieren en via andere strategieën. Maar ook grote vakmensen moeten wel leven en gelukkig zijn er nog steeds mensen die nog wel de echt-pure creaties weten te waarderen en het verschil blijven zien.

Stel dat je droom gaat over kappers, haar of pruiken... Wat zijn kenmerkende thema's en hun omschrijving?

Dromen over lang haar zou verwijzen naar wijsheid en scherpzinnigheid. Vooral als het grijs is. En zelfs ook naar voorspoed. Mijn op één na beste droomboek verkondigt zelfs dat lang haar in Azië heel zeldzaam was en daardoor soms als betaalmiddel werd gebnuikt.

Dromen over haarknippen luiden ingrijpende veranderingen in het leven in. (Behalve natuurlijk als je verliefd bent op je kapster of kapper). Bij sommige religieuze ordes worden er bij een inwijding van monniken of nonnen haren afgeknipt.

(Dit zou je ook met overweldigende verliefdheden kunnen aanbevelen. Dat lijkt ver te prefereren boven het aanbrengen van tattoo's die bij het uitgaan van de relatie de nodige problemen veroorzaken. Maar sorry hoor: we dwalen af naar het dagelijks leven. Terug dus naar de betekenis van droomsymbolen in verband met haar).

Stijl en structuur van het haar verwijzen naar symbolische aanwijzingen. Een stijf knotje of strak in elkaar gedraaid knoetje verwijst naar een personage dat stijfjes tot beperkt reageert. Verwarde haren daarentegen zeggen iets over verwarring door een vlaag van activiteit. Gekleurd haar verwijst naar iemand waarvan je de gedachten niet kent. En een vet kapsel roept het beeld van een gladde persoonlijkheid op.

U droomt dat u geknipt wordt door de kapper? Dan heeft u aandacht voor details en zorgt u goed voor uw uiterlijke presentatie.

U droomt over iemand die laat zien dat zij of hij een pruik draagt? Opgelet: er is sprake van een onjuiste redenering.

Dromen over kaalheid? Volgens het boek is kaalheid een teken van wijsheid. Terugkerende dromen over kaalheid betekent te veel het verstand gebruiken in plaats van het gevoel. Ook kan het een teken zijn dat u of iemand die u na staat zich de haren uit het hoofd trekt. Geen prettige omstandigheden kennelijk.

Dit staat.niet in het droomboek maar er zijn ook veel mannen -vooral Bekende Personen- die heel bang zijn om hun haar te verliezen. Zij zouden in tegenstelling met wat het droomboek er van vindt best een goed haarstuk of pruik kunnen dragen. Er zijn hele mooie haarwerken die heel kunstzinnig en totaal onzichtbaar iemands uiterlijk kunnen bekronen.

Persoonlijk vind ik zogenaamde grapjes over mannen die kaal zijn nooit echt leuk. Het is een teken van jaloezie en agressie. Er zijn trouwens bepaalde mannen die door kaalheid een knappere kop krijgen dan ze daarvoor hadden. Het kan iets pittigs meegeven aan iemands uiterlijk.

De angst van bepaalde mannen om kaal te worden is niet vreemd. We vinden in de Bijbeld in het Oude Testament al het verhaal over Samson wiens kracht school in zijn lange haren. Tot de slechte vrouw Delila bij hem sliep en terwijl hij sliep zijn haar stilletjes afsneed waardoor hij zijn kracht kwijt raakte.

FOTO: COUTURE VAN  MEER DAN 10 JAAR GELEDEN EN NOG HELEMAAL UP TO DATE.ZOALS JE DAT BIJVOORBEELD VINDT BIJ MONIQUE COLLIGNON... .