Bij een faillissement denken in oplossingen

  Ondernemers hebben een sterke drive om van hun zaken een succes te maken. Als dat tegenvalt of heel moeilijk wordt hebben ze daar persoonlijk heel veel last van. Met de grootst mogelijke tegenzin komt men daarvoor uit. Liever probeert men het te verbergen.

Dat is in ons land anders dan in Amerika waar men vindt dat failliet gaan er bij hoort wil je echt iets bereiken. In ons land dragen veel mensen met moeite het verlies dat vaak is ontstaan door omstandigheden die je niet in eigen hand had. Dit had je zeker nooit bedoeld. Maar na het proces dat je dit verlies onder ogen moest zien kun je wel bepalen op welke manier je er mee om wilt gaan.

Voordat je jezelf de diepte ingooit omdat je je ideeën en verwachtingen onwaardig zou zijn geweest moet je accepteren dat iedereen van tijd tot tijd voor keuzes staat en de verkeerde afslag kan tegenkomen. Er zijn maar heel weinig mensen die geen fouten maken. Je zult ook moeten accepteren dat tegenslagen waar je niets tegen kunt doen bij het leven horen.

Er zijn van die zakelijke deuren waarachter de post binnenvalt die niet meer gelezen wordt omdat de geadresseerden het helemaal niet meer zien zitten. Vooral niet als je weet dat je helaas ook anderen hebt gedupeerd. De reacties daarop zullen van persoon tot persoon verschillen maar net als bij een ziekte kan het een tijd duren voor je ervan 'beter wordt'.

Maar dat blijft altijd mogelijk door je eigen manier van denken en daardoor je gedrag en de situatie waar je in terecht kwam te veranderen.

Er moet een heleboel daaraan voorafgaand worden afgewikkeld en dat kost pijn. Behalve wanneer je al je gevoel daarover hebt weggedrukt maar dat werkt uiteindelijk ook verkillend.
Je hebt er sowieso altijd enige tijd voor nodig om de tegenslagen te verwerken maar in de praktijk telt: waar een wil is ... is een weg.

Richt je op verandering en positieve dingen. Hoe? Het is altijd erg belangrijk om te bekijken waar het fout is gegaan. Soms is dat meteen duidelijk. Soms kan een professional daarover met je meekijken. Iemand die gespecialiseerd is in dergelijke situaties en u wellicht net iets beter kan adviseren wat voor u op dat moment de beste keuze is.

Dat moet dan wel iemand zijn die geen enkel persoonlijk belang heeft bij uw keuze voor de toekomst wat bij een curator weer heel anders ligt. En soms is er geen andere oplossing dan een faillissement.

En daarna? Opkrabbelen. Verder gaan op een andere manier want iedereen kan veranderen. Juist bij de komst van dit nieuwe jaar komt iedereen als het ware vanzelf in een nieuwe fase in de tijd vol nieuwe mogelijkheden en kansen.

...BENT U GEVALLEN?...