Van der Klein: In de 4de feministische golf

  "Dat Moeder-de-Vrouw thema heeft wel een beetje een ganzenbord-luchtje..." Ik dacht meer aan gehaktballen en getimmer met vorken op tafels. Maar ik noem mij ook min of meer vegetariër...

"Dat is toch veel te modieus Baruch. De laatst bekende feministische golf gaat helemaal terug naar de basis..." Een fundamenteel neo-feminisme bedoelt u?

"Femina betekent heel gewoon vrouw. Maar vraag ik me af: wordt er wel rekening gehouden met mensen die zich niet 100% vrouw of 100% man voelen?" Dat lijken mij zeer evenwichtige mensen. Het ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Ik wil niemand het recht ontzeggen zich te profileren zoals zij of hij dat zelf wil.

"Dat is een heel politiek correcte reactie."Kan wel zijn maar ik probeer Niet in vakjes en hekjes te denken.

"Moeder-de-Vrouw klinkt anders wel of er een hekje om haar heen is geplaatst. Hoewel... wat is er toch mis met een vrouw die ook moeder is? Hoe komt het dat dit thema tegenwoordig toch een onprettige bijklank heeft?"Je hebt wel gelijk Van der Klein. Het klinkt in onze oren of iemand een beetje neerkijkt op Moeder-de-Vrouw. Hoewel de ambitieuze en veelbelovende prinsen- en prinsessengeneratie tegenwoordig heel graag en veel leuke babyfoto's op de sociale media plaatst en daar enthousiaste reacties op komen.

"Het succes van die tv-serie De Luizenmoeder accentueert toch een verschuiving van de belangstelling. Na het voortijdig ophemelen van Moeder-de-Vrouw krigen we nu een lyrische bewondering voor de in die tv-serie centraal staande gefrustreerde lerares die iedereen op een zeer herkenbare wijze intimideert... " Je hebt in die tv.serie ook een soort assistente van de directeur die alles opknapt maar zogenaamd niet meetelt. En er is een ervaren lerares die het allemaal niets meer kan schelen.

"Heel prominent aanwezig zijn de venijnige hulpmoeders die over alles klagen of zich beledigd achten. " Vergeet niet de maffe hulpvaders die hun kind meer dan overdreven goed willen opvoeden.

"Het zijn allemaal dappere pogingen om het héél goed te doen maar je ziet tegelijkertijd dat de leraren niet alleen worstelen met een overmaat aan bureaucratie maar daarnaast bijna gek worden van de bemoeizucht van die 'volmaakte' ouders"... Het gaat er maar om hoe je het inschat want dat lerarencorps is ook niet vrij van merkwasardige trekjes toch?

"Hoe bedoel je? Ze corrigeren iedereen steeds. De ouders en elkaar... De kinderen komen en passant aan bod." Dat klopt want het is een toneelstukje in een toneelstuk.

"Ëen beetje het Droste-effect. Tegelijkertijd staan de jonge ouders ook pal voor de nieuwe prinsjes en prinsessen die Niets mag overkomen... " Yes Van der Klein... Dat is mooi. Terugkomend op het boekenweek-thema: Moeder-de--Vrouw lééft nog steeds. En hoe verrassend: Vadder-de-Man is daar nu bijgekomen.