'Ik denk niet dat hij er wakker van wordt...'

  Op een radiozender hoorde ik mijn zoon, journalist in Boedapest en reagerend op de melding dat premier Órbán van Hongarije een 'wake up call' uit Brussel kreeg, zeggen: 'Ik denk niet dat hij er wakker van wordt.'

De EU is volgens hem een blaffende hond, die nooit bijt. Ik dacht er aan toen VBN-lobbyist Eveline Herben meldde zich kandidaat te stellen voor het CDA bij het Europees Parlement. 'Ik hoop daar de sierteelt te vertegenwoordigen", zei ze in Grow. Volgens mij doet zij een stap terug.

Parlementsleden drijven op de wind van lobbyisten, waarvan er vele duizenden zijn in Brussel. Meer dan parlementariërs. Ze zegt zelf 'succesvol te hebben voorkomen' dat er een totaal gesloten importsysteem in Europa kwam. Blijkbaar ontbeert de Nederlandse visserij een goede lobby in Brussel.

Oud-CDA voorzitter Bleker zei 'belazerd' te zijn door de Fransen wat de Pulse visserij betreft, de duurzaamste wijze om vis aan boord te krijgen. In plaats van omarmen van die Nederlandse noviteit, greep jaloezie om zich heen en legde de meerderheid in het parlement zich neer bij de EU-commissie.

Eveline Herben sluit zich aan bij een tandeloze tijger, want commissarissen en hun ambtenaren maken de dienst uit. Ja, theoretisch heeft dat geld verslindende parlement ook iets te zeggen, maar in de praktijk zie ik er weinig van.

"Met lef en kennis" wil Herben er "slim en succesvol doorbijten". Gek, opeens hoor ik mijn zoon weer. En sinds die affaire met de Pulse vissers geloof ik nog minder dat gezond verstand in dat parlement overdadig aanwezig is…

FOTO: EVELINE HERBEN... ZAL ZIJ EEN STAP TERUG DOEN?...

 

AUTEUR: JOHAN TH. BOS

Johan Th. Bos, redacteur van de Bloemenkrant, geeft in zijn columns zijn mening over de sierteelt.