Van der Klein: "It is all in the game..."

  "Iemand van nog geen 20 die voor 70 millioen wordt weggekocht... Het gebeurt pas de laatste 3 jaar dat er zulke exclusieve bedragen worden neergeteld voor een voetbaltalent." Gebeurt dat alleen in ons land? Wordt er alleen in ons land zoveel voor een topvoetballer betaald?

"Het gebeurt internationaal Baruch. Het is een ontwikkeling van de laatste jaren. Nog 4 jaar geleden ging het bijvoorbeeld om 20 millioen. Nu gaaan er bedragen van 70 millioen over tafel..." Kennelijk is de status van een land wat met voetbal aan de top staat opeens zoveel meer geld waard geworden. Of verzinnen ze die hoge bedragen maar en gaat het in werkelijkheid om veel minder?

"Het zijn geen blufbetalingen; het is allemaal waar. Men jaagt elkaar op De voetbalclub is echt alles. Heel belangrijk. En daar wil iedereen bij horen." Het lijkt wel een modeverschijnsel. Iedereen wil dolgraag dat kostbare horloge dragen. Met die diamanten wijzerplaat...

"Voor wie een maandelijks inkomen heeft van 3 ton is dat een schijntje om te betalen." Er zit inderdaad iets vreemds in die superbetalingen aan voetballers want een topsporter gaat het in de eerste plaats echt om de sport en niet om het geld. Een topsporter heeft wel de mentaliteit om te willen winnen. Daarvoor moet zij of hij heel veel trainen en alles opzij zetten voor een maximale gezondheid, genoeg slapen en vóór alles uitspattingen vermijden. Dat is een ander soort ambitie. Er is natuurlijk wel waardering voor geldelijke beloning en dat kan ook pure noodzaak zijn maar dat is geen speerpunt in de doorsnee-sportcarriere.

"Het is een verwarrende situatie in vergelijking met wielrenners, zwemmers, dansers, athleten etc. verdienen voetbalolers krankzinnig veel en grote talenten uit andere veel bekeken sporten nagenoeg niets." Misschien is er wel belangstelling voor maar wordt er veel minder aan verdiend Van der Klein...

"Klopt niet want iedereen kijkt naar de Tour de France wedstrijden. En de halve wereld kijkt naar tenniswedstrijden. Neem nu wielrenners .... De enorme energie en pijnlijke belasting van hun lichaam die zij er voor over hebben zich tot het uiterste te geven is heel inspirerend. Maar zie jij een voetballer zo verschrikkelijk hard trappend over die gevaarlijke grindweg en dan die hoge bergtop overtrappen?" Dat vraagt ook heel veel doorzettingsvermogen en pijn lijden... Je moet mentaal en physiek je helemaal kunnen inzetten en heel veel ervoor kunnen opofferen. Maar grote namen uit de tenniswereld of golfcracks verdienen geloof ik toch ook wel veel geld...

"Dat klopt wel maar er is relatief bekeken toch iets met het krankzinnig hoge verschil in beloning van toppers van allerlei andere geliefde sporten en voetbal aan de hand." Zulke situaties tref je ook wel in de rest van de maatschappij aan. Je hebt directeuren die weinig uitvoeren maar vanwege hun netwerk hoge slarissen opstrijken. En je hebt arme zwoegers die dag en nacht werken en zwaar onderbetaald worden zonder dat iemand zich daar druk over maakt.

"Verschil moet er zijn Baruch. Hahaha... Zonder gekheid: iemand die bekwaam de grond kan bewerken en heggen en tuinen bijknippen is natuurlijk niet direct in staat bekwaam een bedrijf te leiden want daar heb je weer andere capaciteiten voor nodig. Dat heeft met ontwikkeling op een bepaald gebied te maken. Het staat echter vast dat die hoge betalingen voor topvoetballers aangeeft dat er iets volkomen uit balans is."
Het is wel duidelijk dat het hier gaat om De Eer van mannen. Dat is een grenzeloos verlangen van mannen om elkaar de loef af te steken. Het voetbalveld is zoiets als het strijdperk waarin de strijders elkaar proberen af te troeven. En ze willen tegen de klippen op winnen. Winnen en niet verliezen. Nooit verliezen.... Dat kunnen ze niet accepteren. Ik heb iemand gekend die dagenlang ziek was als zijn club verloor. ZIJN club... Stel je voor ...

" Kan zijn Baruch. Je weet dat ik jou altijd opbel als mijn club wint ook al heb jij daar niet zo veel mee. Ik vind het ook heel erg als mijn club verliest. Maar winnen of verliezen is all in the game. Ik denk dan aan een lied van Jiskefet"

Dit is mijn club, mijn ideaal,
dit is de mooiste club van allemaal.
Hier ligt mijn hart, mijn vreugde, mijn verdriet,
het kan dooien, het kan vriezen,
we kunnen winnen of verliezen,
maar een beet're club dan deze is er niet.