Stefan J. Bos: "Dit vluchtelingenkamp tart elke beschrijving..."

  Het is heftig om te moeten horen wat bepaalde vluchtelingen tijdens hun reis naar velige gebieden moeten doorstaan. De journalist Stefan J. Bos van BosNewsLife vertelt ons vanuit Boedapest over de duizenden vluchtelingen die in een mens-onterende toestand in een kamp in Bosnië zijn opgesloten. 

"Ik heb net bij Vaticannews een artikel ingesproken wat vertelt hoe ernstig de situatie in Bosnië voor vluchtelingen escaleert. De politie in Bosnië-Herzegovina heeft tientallen migranten van de trein gehaald om te voorkomen dat ze een noordwestelijke regio van de Balkannatie bereiken, waar een overbevolkt vluchtelingenkamp voor de tweede opeenvolgende dag zonder watervoorziening zit"

Wij hebben in Nederland van het Rode Kruis ook gehoord dat de bewoners van het kamp geen toegang tot stromend water hebben, tot elektriciteit en sanitaire voorzieningen. Het Rode Kruis is daar de enige hulporganisatie met 5 vrijwilligers... Klopt dat?"

"Absoluut. Het is nog erger dan je denkt. De mensen leven daar in tachtig beschimmelde en lekkende tenten. Op sommige dagen worden die gedeeld door meer dan tweeduizend personen, terwijl er plek is voor slechts zevenhonderd. De Bosnische politie en lokale veiligheidstroepen hebben ook migranten uit treinen gehaald en opgesloten. Daarna naar het nabijgelegen beruchte Vucjak-kamp gebracht want ze mochten vooral niet in de Bosnische stad Bihac blijven."

Waarom werden die wanhopige stakkers met zoveel drukte naar dat armoedige kamp gebracht?

"Bosnië is economische zwak en verdeeld en kan de toestroom van duizenden vluchtelingen totaal niet aan. Het is een land zonder vaste regering. Er zijn verschillende presidenten tegelijk aan de macht. Het land is voor sommige migranten nog de enige uitweg om in Europa te komen. Migranten in het kamp die op de vlucht zijn voor oorlog, vervolging en armoede zijn wanhopig. Er is geen uitzicht en de situatie in het kamp tart elke beschrijving. "Ik heb zo'n probleem, geen toilet, geen water, geen water, graag hulp van de media, help me," zei een man."

Soms hebben ze nog wel een mobiel om te kunnen facetimen toch?

'Vergeet dat maar. Echt geen badkamer, geen elektriciteit, geen telefoon opladen, geen signaal..."... Niets. Niets voor een mens om hier te blijven en te wonen.Halid, een migrant uit Egypte zei: "Het is moeilijk. En Ik kan en mag niet naar beneden [naar de stad Bihac] om met mijn familie te spreken." De autoriteiten hebben maandag besloten om de watervoorziening in het kamp nog meer te beperken, wat de problemen nog verergert. Ze willen druk uitoefenen op de Bosnische regering om duizenden migranten te helpen weg te kunnen trekken."

Volgens officiële berichten zijn er sinds 2018 zo'n 40.000 migranten Bosnië zijn binnengekomen... Dat is heel veel...

"Wist je dat bijna 20 procent van de migranten kinderen zijn? Honderden migranten die in het Vucjak-kamp verbleven, hebben tijdens hun verblijf in het Vucjak-kamp wel kleine plastic flessen gevuld met water gekregen. Het plaatselijke Rode Kruis deelde die kleine flesjes water uit bij een ochtendmaaltijd. Maar nu de winter nadert, hebben het V.N.-migratieagentschap en de commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa er bij Bosnië wel op aangedrongen om dit overvolle migrantenkamp te verplaatsen. Zij waarschuwen voor een wereldomvattend risico van uitb rekende ernstige ziektes etc. vanwege wat zij als "betreurenswaardige" omstandigheden omschrijven."

Je kunt eerder spreken van een humanitaire ramp en schande waar wij als wereldburgers nu ook persoonlijk mee geconfronteerd worden...

"Inderdaad. Maar Bosnië heeft al veel moeite gehad met de situatie het hoofd te bieden, aangezien het Balkanland etnisch verdeeld en economisch zwak blijft na de oorlog tussen verschillende etnische groepen van 1992 tot 1995. En de Bosnische Serviërs weigeren bovendien migranten toe te laten tot hun helft van het land. Ook wijzen verschillende andere gemeenten daarnaast bij voorbaat al de vorming van migrantenkampen in hun gebied af."

Je kunt voor deze situatie ook moeilijk één land als schuldige aanwijzen voor alle ellende die volkeren ver van ons huis en land doorstaan...

"Het is een waardeloze situatie. Deze migranten behoren nu eenmaal tot de tienduizenden mensen uit Azië, het Midden-Oosten en Afrika die jaarlijks proberen Europa binnen te komen wat hun veiligheid en een beter leven garandeert."

Het is wel duidelijk dat 5 vrijwilligers van Het Rode Kruis echt te kort schieten om deze dagelijkse treurigheid te kunnen verhelpen. Je vraagt je af waarom onze wereld wel kan uitvinden hoe we naar de maan kunnen vliegen of Mars bereiken hier geen betere oplossing voor kan bedenken. Het Rode Kruis maakt zich in de aanloop naar de winter extra zorgen om de bewoners. "Ze slapen in de modder en delen met zijn zessen één dekentje, terwijl de temperaturen 's nachts tot onder 0 dalen", verklaart desgevraagd één van de vrijwilligers. "In de winter kan de temperatuur dalen tot gemiddeld -15 graden."