Van der Klein: Het staat me niet aan

  "Eeuwen geleden waren mensen ongetwijfeld gezonder dan nu. Ze waren sterker en hadden een veel betere afweer dan nu."
Daar ben ik nog niet zo zeker van Van der Klein. Ze hadden vast heel vaak kiespijn want er waren toen nog geen tandartsen bijvoorbeeld.

"Ik had het over héél lang geleden Baruch. Jij bent al weer bij de chirurgijnen maar die kwamen pas in de 13de eeuw op de proppen. Ongeveer in de tijd van de middeleeuwen."
Wij denken kennelijk veel te heilig over de middeleeuwen. Wij associëren die tijd met kerktorens, kathedralen, ridders en klassieke schilderijen. Wie denkt er nu daarbij aan chirurgijnen?

"En dan sla je de boeren en de ambachtslieden gemakshalve over. Maar het is haast onvoorstelbaar wat een reusachtige afstand de geneeskunst van toen naar nu heeft afgelegd... Weet je dat er al op hieroglyfen en in hele oude geschriften gezondheidsadviezen zijn ontdekt?"
Vroeger dachten mensen bij ziektes meer aan de stand van de sterren of slechte machten...

"Klopt. Het veranderde door Hippocrates. Hij gaf bij ziekte geen slechte goden de schuld maar legde verband met de leefomstandigheden van de patiënt. Hij wordt de vader van de geneeskunst genoemd. Onze artsen moesten voordat ze zelfstandig mochten gaan werken tot 2003 nog de Eed van Hippocrates afleggen. Met Hippocrates begon de geneeskunde als wetenschap."
Er zijn ook al hele mooie resultaten geboekt door de wetenschap op dit terrein.

"Dat spreek ik niet tegen maar dat artikel wat onze redactie onlangs plaatste over foute diagnose en behandeling van vrouwen die heel anders zouden reageren dan mannen staat me niet aan."
O? Zo vreemd is het heus niet. Wat hebben wij vrouwen nu weer gedaan Van der Klein?

"Ik lees dat artikel anders dan jij Baruch. Er staat dat het totaal fout is dat de gemiddelde diagnose en behandeling bij ziekte van de vrouw ontleend is aan de resultaten van dezelfde ziektebehandeling bij een gemiddelde groep blanke mannen. Iemand heeft daar bij de VPRO een docu over gemaakt met een aangrijpende story."
Het is inderdaad niet te geloven wat we daar horen. Ik wist niet dat er zo'n verschil nodig is in de behandeling die een vrouw of man bij dezelfde ziekte kunnen helpen.

"Dat hebben ze nu pas ontdekt Baruch maar eerlijk gezegd verbaast me die conclusie nogal. De kleinste elementen waaruit ons lichaam is opgebouwd zijn toch voor iedereen fundamenteel hetzelfde. Dus verwacht je dat verstoring door ziekte in de algemene zin hetzelfde verloopt. Uitgezonderd bij lichaamsdelen die heel anders zijn."
Heel cool uitgedacht Van der Klein maar verschillende wetenschappers met uiteenlopende disciplines constateren toch dat er gedurende het ziekteproces verschillen bestaan. Mogelijk op een subtieler niveau wat uiteindelijk wel mee bepaalt.

"Maar dan kun je dus geen vrouwenhart aan een man geven als dat nodig zou zijn of omgekeerd? Als de bloedgroep hetzelfde is, de hartruimte even groot en de aansluiting op de aderen past?"
Dat klinkt als een legpuzzel maar je zou ook kunnen veronderstellen dat emotionele kracht niet alleen theoretisch werkt maar ook de totale levensstroom ingrijpend kan bevorderen.

"De hormoonhuishouding van mannen en vrouwen verschilt natuurlijk wel. Wat jij bedoelt met subtiel niveau... daar kan ik geen brood van bakken."
Het betekent niets anders dan dat bij ziekte de lichamen van vrouwen en mannen op verschillende manieren op signalen kunnen reageren. En er zijn vrouwen en mannen die dit verschil in medische behandeling en de uitwerking daarvan hebben opgemerkt en daar niet zonder meer overheen stappen. En de wetenschap is bereid dat nu te erkennen. Al zal er nog wel heel wat water door de zee gaan voordat dit open minded idee ook algemeen wordt opgepakt.

HIPPOCRATES: DE VADER VAN DE GENEESKUNDE ...