30 jaar HIV en AIDS in Nederland

Het staat in ons geheugen gebrandmerkt: 30 jaar geschiedenis van HIV en AIDS in Nederland en over de hele wereld natuurlijk.

Wat velen hebben moeten doormaken door deze aantasting van hun bestaan is moeilijk aan anderen over te brengen. April 1982 werd de eerste hiv drager in Nederland ontdekt...

Nu 30 jaar later zijn hiv en aids vele slachtoffers en stichma’s verder. Maar er is veel veranderd. Het belangrijkste is dat de ziekte gelukkig is teruggebracht van een dodelijke naar een chronische aandoening. 

En er is meer acceptatie in de maatschappij, maar er is op dat gebied ook nog veel te winnen. Daartoe zijn een aantal mensen aan de slag gegaan met een groot project. In "de tijd daarna " wordt het verloop van hiv en aids getoond door de afgelopen jaren heen.

Voor het project zijn 30 hiv dragers geïnterviewd en beschreven door Erwin Kokkelkoren. Elk persoon is in een ander jaar geïnfecteerd. Door middel van de portretten wordt een bijzonder beeld geschapen van het verloop van de ziekte en de consequenties die het heeft.

De porttretten laten op een unieke wijze de geschiedenis van 30 jaar hiv en aids in Nederland zien. Het gaat over mensen met een bijzonder levensverhaal en Erwin Kokkelkoren weet de ervaring en emoties van de geïnterviewden en de sfeer van iemands story treffend vast te leggen.

Gedurende 1 jaar lang willen de makers zo op verschillende wijze 30 jaar hiv & aids in Nederland onder de aandacht brengen. Het project is uniek omdat het vertrekpunt ervan niet start bij een subgroep, zoals de homo’s met hiv, maar bij de tijd.

Het project zal starten met een expositie, gevolgd door het boek, toneelstuk & documentaire. Gestart wordt met een expositie in de Melkweg Galerie. De personen uit het boek worden op indringende wijze vastgelegd door Erik Smits.

De expositie is te zien van 8 december 2011 tot 15 januari 2012. In april 2012 zal het boek uitkomen met daarin alle 30 verhalen van Erwin Kokkelkoren, gecombineerd met de portretten van Erik Smits levert dit een uniek boek op.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de website waarop alle woorden uit het boek worden weergegeven. Elk woord is te koop voor € 1,-. Zo kan het project door bedrijven en particulieren gesteund worden.

Gedurende het hele jaar zal er meer over dit project naar buiten gebracht worden, zo zijn de makers bezig met een documentaire in samenwerking met Willem Aerts. In de documentaire worden de geinterviewden uit het boek gevolgd in hun dagelijkse confrontaties met hiv. Ook zijn de makers bezig met het ontwikkelen van een theatershow, die op de Parade 2012 zal gaan spelen.

De groep Les Enfants Terribles is opgericht in 1989 door Erwin Kokkelkoren om zijn eigen theaterstukken te kunnen produceren en uit te voeren. In 1992 is Erwin Kokkelkoren een samenwerking aangegaan met Bert Oele als producent en zakelijk leider. Kokkelkoren en Oele zijn de vaste leden van Les Enfants Terribles, met iedere productie een wisselende crew.