Dokter Occupy in aktie

Hallo Jaro Van Meerten... Heb je die mensen zien zitten op het Beursplein in Amsterdam?
"Wat bedoel je?"


De mensen van Occupy die daar vreedzaam protesteren, je weet wel...

"Zo'n groep zit hier in Arnhem ook. Ze zijn tegen foute zaken in de wereld. Ik ken er wel een stel van Baruch."

Nu heb ik daar verschillende reacties op gehoord. Heel posi en heel nega.
"Je hebt vast gehoord dat het van huis uit tamelijk welgestelde types zijn die creatief denken maar buitengewoon ontevreden zijn?"

Gaat wel. Meer gehoord over hun wietgebruik maar ook dat ze tamelijk gelijk hebben dat er zoveel mis is in de wereld.
"Dat zal waar zijn maar dan moet je daar zef maar aan meewerken om alles in orde te helpen brengen wat fout is. Want aan zo'n ongenunanceerd klachtenpakket kan de dokter toch echt niets doen."

Is er een dokter die deze fouten kan verhelpen? Ik kreeg net een bericht van de jongerenorganisatie van de VVD. De JOVD vindt dat het recht op demonstratie en meningsuiting voor de Occupy-beweging intact moet blijven 'maar niet in zo'n verloederde sfeer van alcohol en wiet...'
"Het reageren hierop vraagt een genuanceerd inzicht want al die demonstranten hebben weer tegen wat anders bezwaren."

Vind je soms dat we ze moeten verbieden?
Nee hoor... Iedereen heeft recht op vrijheid van mening en buiten de vastgestelde plekken ergens kamperen is ook wel eens leuk. Tenslotte mocht je vroeger ook met de camper overal staan en dat mag je nu ook niet meer.

Er mag erg veel niet...
"Alles wordt tot en met geregeld overal. Zelfs honden mogen alleen op de vaste plekken hun behoefte doen...."


Ja... Lachen. Nog even over Occupy... Bij een kortstondig bezoek aan het tentenkamp kreeg een bestuurder van de JOVD de indruk bij een hippie manifestatie uit de jaren zeventig te zijn beland.
"Het is wel grappig dat ze in allerlei steden overal op de wereld op straat slapen. Het herinnert mij aan het Woodstockfestival in '69. Dat was ook een hoogtepunt van tegencultuur. Midden in het hippietijdperk. Ook een soort vreedzame revolutie toen. Het schijnt ongekend en geweldig te zijn geweest."

Occupy zou net als Woodstock zijn? Dat zouden ze wel willen daar op het Beursplein. Misschien komt er overigens nog iets heel moois uit als er over 9 maanden een Beursplein-baby geboren wordt. Maar Woodstock kwam niet voort uit een crisis. Dat ging toen meer over liefde... En over jongeren met geweldige musici in hun generatie die zich afzetten tegen hun ouders omdat ze een positievere wereld met meer liefde wilden.
"Dat is dan niet helemaal geworden wat ze ervan verwachtten. Deze Occupytypes zijn onder meer kwaad om de economische crisis die grotendeels door de banken is veroorzaakt. En over de vele regels en betutteling in de maatschappij. Over de milieuvervuiling en ... "

Stop alsjeblieft! Je wou zeker net over Griekenland beginnen. En het Midden-Oosten. Mensen hebben het hier nog steeds goed. Ik heb ooit een oorlog meegemaakt. Deze generatie heeft altijd genoeg te eten en voldoende warme kleding en een dak boven het hoofd. Dat vinden zij heel normaal.
"Vroeger is voorbij. Wij moeten nu zien dat we ons door andere moeilijkheden heenslaan. Dat is inderdaad niet op te lossen met wit-zwart denken en snelle oplossingen. Dat vergt ook een ingewikkelde operatie om te zien waar de zieke plekken zitten in deze wereld. En de juiste diagnose dan daarvoor stellen natuurlijk."

Jij bent tenminste nu al in de operatiekamer aangeland. Weliswaar om voor een magazine in een ziekenhuis te fotograferen maar het brengt je toch wel in de medische mood.
"Maar voordat ik begin zal ik wel even de juiste diagnose afwachten hoor want na mijn operatie moet iedere patiënt absoluut weer helemaal beter worden!"

Dan is het dokter Occupy of niets: dat ben ik helemáál met je eens.