Dingen die wij appreciëren ... (1)

    "Heb je dat mooie theedoosje al ontdekt Sophia? Met die prinses en de draak op de verpakking."

Heb je dat gekocht bij A.H. Christian? Bij de grootste kruidenier van ons land?

"Zekers. De verpakking alleen al is een kunstwerk en brengt je even helemaal in een sprookjeswereld. Ik zie ook dat er Celestial op de verpakking staat... Hemels... ik vind dat een verademing nu we niet naar het Sprookjesbos van de Efteling kunnen."

Weet je dat ik daar ook een speciale theemelange van heb gekocht? Er staat een beer met een slaapmuts in zijn nachthemd op die op een grote groene leunstoel zit te luisteren naar een blauwe radio die naast hem op een klein tafeltje staat. Deze thee heet Sleepy Time Infusion. Dat laatste woord betekent mix.

"Als je die thee van mij drinkt - het heet Celestial Tension Tamer- kan je even de hele wereld ontvluchten En weet je wat er allemaal in één zakje zit? Kaneel, gember,kamille, citroengras, zoethout, kattenkruid , lindebloesem en Siberische Ginseng..."

Is dat alles Christian van Grachten?

"Ja hoor maar ook voorzien van een natuurlijk citroenaroma. Ik heb het gevoel daarmee helemaal naar mijn Oosterse roots terug te gaan..."

Je voelt je dan helemaal 'senang' want je denkt schatplichtig te zijn aan dat mooie land waar je oorspronkelijk vandaan komt. Dat begrijp ik. Het klinkt goed. Niet voor niets noemt men het De Gordel van Smaragd. En ik vind het ook een verademing dat je er niet een hele identiteitskwestie aan ophangt. Maar heb je wel gezien dat er ook op het doosje staat dat je zo'n theezakje 6 minuten moet laten trekken?... Ik ben er bijna zeker van dat je daar geen geduld voor hebt... Ik eerlijk gezegd ook niet hoor...

Gelukkig maar dan. 6 Minuten is heel lang. Eén van de bijzondere ingrediënten van mijn thee is kattenkruid. Ik heb wel eens gehoord dat dat een heel speciaal effect heeft op poezen en katten. Zij reageren nadat zij de geur daarvan hebben opgesnoven of ervan gegeten en dan rollen sommigen zich miauwend of zelfs jankend over de grond. Er zit een etherische olie in met een mild-hallucinerende werking.  

Je hebt het nu over een heel bos van kattenkruid natuurlijk. Een kweekbos. Niet over een minuscuul korreltje in een theezakje. Maak dat de kat maar wijs. Maar iedereen moet af en toe qualitytime voor zichzelf op de agenda zetten. Anders komt er niets van. 

DOOR: CHRISTIAN VAN GRACHTEN & SOPHIA FRANK GAZAN