Phia Baruch: er wás iets met haar

  Je hebt liefdes die niet doorgaan maar toch belangrijk zijn en achteraf gezien heel waardevol. Wie heeft die vlammen nooit -al is het maar een heel kort moment - nooit gevoeld? En als je jong bent kunnen alles overheersende verlangens je helemaal in beslag nemen en verlammend werken. Soms ben je later heel blij 'dat het toen niet is doorgegaan' maar dat is een niet zo vaststaand te bewijzen vermoeden.

Ik zag dat er iets met dat meisje was.  Ze liep voor me uit op straat. Het was niet direct mooi weer en de lucht was een beetje donker. Maar om er nu met van die grove bootlaarzen op uit te gaan als je jong bent leek me merkwaardig midden in de stadse grote stad. Aan de andere kant gaat het mij totaal niet aan wat iemand van rond de 20 draagt al is zij verder ook in naargeestig zwart gekleed. Zwarte doorzichtige kousen staken boven de lichtgroene laarzen uit onder een brede zwarte jas en een omgeslagen zwarte shawl zo groot en minstens even breed als het gordijn van een kinderkamer net onder een lange paardenstaart.

Eerst dacht ik dat ik mij vergiste. Toen zag ik dat ze liep te huilen. Snikkend tilde ze haar kleine hondje op en droeg het beschermend verder. Er zullen wel meer mensen moeten huilen op straat omdat ze het misschien elders niet kunnen. Het is niet vreemd dat jonge mensen die zich nog moeten 'bewijzen' volgens zichzelf in het leven soms overweldigd worden door heftige emoties.

Ze hebben het gevoel ergens helemaal niet uit te kunnen komen of zien opeens totaal geen toekomst voor zichzelf meer. Nog afgezien van de nare moves die anderen hun richting uit kunnen maken. Maar ik weet nog heel goed hoe dankbaar ik vroeger was voor hulp die ik kreeg van vreemden toen ik dat in die jaren zelf soms doormaakte. Ik liep een stapje harder en vroeg voorzichtig of ik haar ergens mee kon helpen.

Ze wendde haar behuilde gezicht naar mij toe en zei: "Het gáát wel... Ik ben gewoon een beetje overprikkeld... " Hmm... In mijn hoofd speelden zich verschillende andere scenario's af. Een geliefde die haar had laten vallen als een baksteen. Maar ze was nog zo jong dat ze vast nog thuis woonde. Het kon ook een jaloerse moeder zijn want je hoort er weinig over maar ze bestaan en beschadigen hun dochters heel erg.

Ik zei: "Je bent heel lief voor je hond... " Ze hield op met huilen. "Ik ben heus niet altijd lief,"zei ze met een schorre stem van het huilen. " Dat zou ook niet kunnen," zei ik. "Zulke mensen horen al thuis in het heelal maar in het algemeen gezien ben je wel erg okay. Mensen die van honden en van bomen houden zijn super-belangrijk voor een land."

Daarmee ging ze kennelijk accoord en ze kon zich toch even herpakken. Het was een ander gezichtspunt. "Ik ben vandaag gewoon wat overprikkeld ofzo...," reageerde ze nogmaals.
Ik knikte begrijpend en stapte snel weg om haar niet beschaamd te maken want iedereen herkent die momenten. Je ziet het even niet voor je en je kracht om weer sterk het leven tegemoet te treden lijkt weggevallen. Zo wil je jezelf liever niet zien. Maar het hoort er bij in ieders leven.

Er zijn zelfs mensen die altijd onaardig over zichzelf denken omdat anderen er in geslaagd zijn hun dat plaatje wijs te maken. Hoe dan ook is de etalage van de sociale media zoals wij die kennen ook een plaatje over wat mensen graag over zichzelf willen laten denken.

Het is heel naar als je door bepaalde ervaringen opeens je zelfvertrouwen verliest. De ervaring leert dat het tijd kost om dat zelfvertrouwen weer te resetten. Soms duurt het lang maar tijd is je dokter en geneest desgewenst alles.

Soms betekent het afwachten en vooral bij jonge mensen kunnen verstorende emoties zeer heftig en zelfs slopend zijn. Maar de doorgaans aangeboren vitaliteit van jongeren maakt meestal dat ze onverwacht kort daarna zichzelf weer terugvinden. Er gebeurt niet wat je wilt. Of je ontvangt niet wat je wilt hebben. Je plek of je kansen worden afgepakt. Alles kan maar soms zie je later dat je er op een bepaalde manier sterker en rijker uitkomt.

Of tot hun eigen verbazing zoals jongeren het zelf uitdrukken dan weer "los gaan om weer lekker te leven."

ILLUSTRATIE: HET MEISJE MET DE ZWAVELSTOKJES... DE BEKENDE KAART UIT DE EEUWENOUDE TAROT...