Sir Richard Branson werkt vanuit een ideaal

DEN HAAG- Er waren interessante gasten op de ISTA Space businesslunch in Den Haag waar Sir Richards Branson verheugd kon meedelen dat zijn commerciële ruimtevluchten binnenkort de lucht ingaan. Sir Richard Branson is de grondlegger en eigenaar van het Virgin-concern. Zowel de lanceerbasis voor de ruimteschepen in de Mojavewoestijn in Mexico in de Verenigde Staten als het ruimteschip dat de vluchten moet uitvoeren zijn klaar...

 

Dit is de eerste commerciële ruimtehaven op de wereld en deze afgelegen raketbasis, Spaceport America, vormt het onderkomen van zijn bedrijf Virgin Galactic.

Zijn bedrijf heeft al zo'n 430 kaartjes aan toekomstige ruimtetoeristen verkocht voor omgerekend 130.000 euro per stuk. Ook aan een aantal Nederlanders die het avontuur durven aan te gaan. Tenslotte blijft het een heel ontzagwekkende reis.

Tegen de Kerst volgend jaar hoopt Bransons bedrijf Virgin Galactic voor het eerst deze betalende klanten naar de ruimte te brengen. Dat heeft Branson gisteren gezegd tijdens zijn bezoek aan Den Haag waarbij bleek dat allen die bezig zijn de ruimtereizen mogelijk te maken vanuit een ideaal werken. Zij willen dat het voor de volgende generaties van de mensheid heel gewoon wordt om door de ruimte te reizen.

"Je moet straks alles normaal in de ruimte kunnen doen," vindt hij. "Er moeten ruimtehotels komen. Net als het bekende reizen per vliegtuig op aarde moet je straks in Space kunnen eten, slapen, lezen, werken en wonen. Kortom net als we gewend zijn op aarde moeten we straks in de ruimte ook kunnen leven en sterven..."

Deze laatste suggestie riep toch eventjes enige verwarring op bij de aanwezige pers maar iedereen weet natuurlijk dat dit door hem bedoeld is ter illustratie van het feit dat het bewonen van de ruimte steeds dichterbij komt voor de mensheid.

Dat komt bij Branson voort uit een zekere gedrevenheid. Want Sir Richard Branson houdt zich tegenwoordig ook graag bezig met het ontwikkelen van goede doelen zoals nieuwe brandstoffen benutten zodat het spacevliegen zo min mogelijk het milieu belast. Deze zelfde positieve drive om de maatschappij en de mensheid een stap voorwaarts te brengen zien wij ook bij de befaamde Nederlandse astronaut Wubbo Ockels.

Ook een persoonlijkheid die met veel idealisme en bevlogenheid voor verschillende maatschappelijke vernieuwingen de basis heeft gelegd. Zoiets is geen geringe taak omdat er niet alleen een grote visie voor nodig is maar ook maatschappelijke support. En dat laatste verkrijgen deze vooruitziende en vastbesloten idealisten doorgaans mondjesmaat. Bij grote veranderingen is er vaak veel tegenwerking van mensen die voor hun bestaande belangen vrezen.

Soms kan men die belangenstrijd toch beter opzij zetten en juist gaan samenwerken. Soms lukt dat. Sir Richard Branson spreekt in dit verband met bewondering over de Russen die al zoveel kennis van de ruimtevaart hebben en dit met hem willen delen.

Bij de ISTA-Space lunch bleek ook overduidelijk dat het Sir Richard Branson is gelukt ook onder de veelvuldig reizende consumenten een groot aantal fans voor zijn dromen over een betere wereld te winnen.

Foto Copyright: News Network / Kuli Miloud