Groeneveldprijs 2011 voor John Berger

BAARN- John Berger (1926), Brits schrijver/denker/kunstenaar ontvangt op 27 nov. de Groeneveldprijs 2011 als lifetime achievement award. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door de Stichting Groeneveld aan iemand die zich bijzonder heeft ingezet voor het landschap en daarbij een afwijkend, kritisch geluid laat horen...

John Berger is één van de meest invloedrijke denkers van de tweede helft van de 20ste eeuw. In 1972 werd hij bekend met de televisieserie ‘Ways of seeing’ over esthetische waarden in de Westerse cultuur. In deze serie stelde hij indringende vragen over verborgen ideologieën in culturele uitingen.

Een rode draad in het werk van Berger is de cultuur van de vooruitgang versus de cultuur van het overleven.

Berger was één van de eerste die het lineaire vooruitgangsdenken ter discussie stelde en er een ontwikkeling gebaseerd op wederkerigheid en cyclische processen tegenover zette; duurzaamheid avant la lettre.

Zo beschreef hij in de trilogie ‘De vrucht van hun arbeid’ de levens van de mensen in relatie met het landschap en de dieren in de Haute-Savoie in Frankrijk waar hij sinds de jaren zeventig woont en werkt. In zijn essay Why look at Animals laat Berger zien hoe dieren uit ons dagelijks leven verdwenen en zijn gemarginaliseerd.

De Groeneveldprijs bestaat uit een geldbedrag van € 5000,- Kasteel Groeneveld maakt deel uit van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en verzorgt onder andere discussies over de verschillende manieren waarop een landschap kan worden gebruikt.

Het werk van John Berger staat centraal op een symposium op 11 april 2012 in Kasteel Groeneveld in Baarn.

Ter gelegenheid van de Groeneveldprijs voor John Berger verzorgt Uitgeverij Cossee een nieuwe Nederlandse uitgave van ‘Waarom wij naar dieren kijken.’