Want to know laat ons iets groots weten

NAIROBI – Een baby nijlpaardje, dat de tsunamigolven op de Keniaanse kust heeft overleefd, heeft een sterke band met een vrouwelijke meer dan een eeuw oude, reuze schildpad die woont in een dierenopvang in Mombassa.

Het nijlpaardje met de bijnaam Owen weegt zo’n 300 kg. en werd bij Sabaki de Indische Oceaan in gespoeld en daarna weer op de kust geworpen, toen de tsunamigolven op 26 december 2004 de Keniaanse kust overspoelden.

 

Daar werd het jonge baby-nijlpaard door de ‘wildlife-rangers’ gevonden en opgevangen.

“Het is ongelooflijk; een meer dan een eeuw oude vrouwelijke schildpad heeft een nijlpaard van nog niet eens een jaar oud geadopteerd, en de schildpad lijkt er ook nog eens heel gelukkig mee te zijn dat ze opeens tot ‘moeder’ is gebombardeerd.” vertelt ecoloog Paul Kahumbu, die het Lafarge Park leidt aan het AFP.

Op de foto zijn de adoptiemoeder en haar aangenomen kind te zien. Samen volkomen op hun gemak.

“Nadat hij was weggespoeld en zijn moeder kwijtraakte, was de Hippo getraumatiseerd. Hij moest op zoek naar iets dat op een surrogaat moeder leek. Gelukkig landde hij op de schildpad en bouwde hiermee een sterke band op. Ze zwemmen, eten en slapen samen”, zo voegt de ecoloog er aan toe.

“De Hippo volgt de schildpad precies zoals hij z’n moeder zou volgen. Als iemand de schildpad benadert, wordt de Hippo agressief, zoals hij zou doen als iemand z’n biologische moeder zou aanvallen.”

“De Hippo is feitelijk, ook al lijkt ie al zo groot, nog maar een baby. Hij kwam op een erg kwetsbare leeftijd alleen te staan, terwijl Hippo’s van nature heel sociale dieren zijn, die het fijn vinden om zo’n jaartje of vier samen met hun moeders op te trekken” legt hij uit.

Dit is een waar gebeurd verhaal dat aantoont dat de verschillen tussen mensen en dieren niet veel uitmaken, als we de warmte van anderen nodig hebben en aan anderen kunnen geven... Mooi om over na te denken in deze donkere dagen.

Meer over weten en de prachtige foto's goed bekijken?

Het staat allemaal op wanttoknow.nl