Phia Baruch: Het verleden bejubelen

  'Moet kunnen' volgens die leuke professor die altijd zo vlug spreekt (en wiens naam ik vergeten ben) zou tegenwoordig in plaats van 'Je maintiendrai' ofwel 'Ik zal handhaven' op het Nederlandse wapen moeten worden geplaatst. En het verschil tussen vroeger en nu is van alle tijden maar 'as we speak' is het coole leven vaak minder ideaal dan verkondigd. Dat wordt soms even heel duidelijk onthuld.

De zachtaardige sfeer in tv. programma's over ouderen bijvoorbeeld die met MAX-campers rondtoeren wordt door een wat jongere generatie vijftigers in een ander hedendaags 'olijk' en avondlijk tv.programma tamelijk hoogmoedig beroofd van haar charme en als burgerlijk leeg getypeerd. Al het gedoe van kleren wassen en eten klaar maken en met al die campers rondcrossen past niet bij hun dondersteense sociometer.

Kleine lieve toestanden zijn helaas voor deze grapjassende mensen nu eenmaal niet swingend genoeg. Dat is een vorm van patserigheid die meer past bij de periode van met razende vaart je plaats in de maatschappij zoeken. Lichtjaren voordat je op een plek bent aangekomen die je basic noemt. Maar vijftigers in de middenzône zouden zich niet zo ongemakkelijk en een ietwat tikkeltje jaloers hoeven te gedragen jegens ouderen die op hun manier genieten van hun leven.

Vanmorgen zag ik ook op tv een herhaling van Villa Felderhof, een in het verleden kundig gemaakt programma door Rick Felderhof met sfeervolle tussentijdse beelden van een fantastische omgeving. Deze keer werden de acteur Willem Nijholt en de schrijfster Hella Haasse geinterviewd. Het waren opvallend rustige gesprekken met mensen die veel te vertellen hadden.

Sommige jongeren kunnen bepaalde kwaliteiten van ouderen heel erg waarderen. Dat is terug te zien in een profijtelijke trend waar veel moderne mensen 'garen bij spinnen' met druk bezochte winkels vol vintage meubels en mode. Lang niet iedereen verlangt intens en  steeds opnieuw naar wilde lovestories of wil constant verre vakanties. Het is heus ook niet alles om altijd hectisch aan het werk te zijn om dan ook nog tijdig 'te anticiperen op de volgende fase in je loopbaan.' Griezelig gewoon maar je kómt wel ergens hoor. Bijvoorbeeld in een tv.programma waar je lekker verwaand mensen met de leeftijd van je ouders kan afbranden.  

Sommige mensen maken wel eens zoiets groots mee als een enorme promotie of een nieuwe liefde die alles overhoop gooit in hun leven.  Of dat gebeurt andere mensen soms juist helemaal niet omdat ze hun eigen binnenwereld hebben waar ze met bepaalde gebeurtenissen in hun eigen tempo volgens hun eigen gevoel een goed leven hebben. Natuurlijk mag je ook het anders doen. Rustig maar.   

Het plakkerige spel van mensen met status die steeds met elkaar in competitie zijn is ook een lifestyle. Waarom zouden zij dat niet mogen? Ieder zijn lifestyle.

Bij zulke onovertroffen harde werkers herinner ik me altijd een grap van Max Tailleur:

Bram: "Mieren zijn de hardste werkers van de wereld Moos. Ze zijn dag en nacht bezig en hebben nóóit vrij..."
Moos: "Je bent mesjogge en weet er niets van want als ik met vakantie ben en naar de bossen ga, zijn zij er ook."