Stripschapprijs 2012 voor Eric Heuvel

AMSTERDAM- Als er in de afgelopen jaren een Nederlandse striptekenaar is geweest die een eigen oeuvre heeft opgebouwd dan is dat Eric Heuvel wel... Zijn grootste bekendheid (en internationale doorbraak) haalde Eric Heuvel met de historische strips over de Tweede Wereldoorlog: De ontdekking, De zoektocht en De terugkeer.

Hij tekende de avonturenreeks January Jones voor het stripweekblad Eppo en verstripte de televisieserie Toen was geluk heel gewoon voor KRO Studio.

Voorts maakte hij Geheim van de tijd en Bud Broadway voor het Algemeen Dagblad. 

Daarnaast bouwde Eric Heuvel (Amsterdam, 25 mei 1960) een geslaagde carrière op als één van Nederlands meest succesvolle reclamestriptekenaars.

In die hoedanigheid tekende hij speciale stripalbums voor Reaal Verzekeringen (De avonturen van meneer van Looij – Kan ik effe vangen! met Rijk de Gooijer), het Amsterdamse GVB (De NoordZuid) .

Ook illustreerde hij de jaarverslagen van het warenhuisconcern Blokker. Voor dat laatste project had hij regelmatig contact met de dit jaar overleden Jaap Blokker, die hem daarvoor zelf naar het bedrijf had gehaald.

De Stripschapprijs wordt sinds 1974 op voordracht van een onafhankelijke commissie toegekend door Het Stripschap, Nederlands centrum voor belangstellenden in strips. De Stripschapprijs is de belangrijkste stripprijs van Nederland en wordt in 2012 voor de 39e keer uitgereikt.

Dit jaar werd de Stripschapprijs uitgereikt door burgemeester Piet IJssels van Gorinchem tijdens De Stripdagen in Evenementenhal Gorinchem te Gorinchem.