Phia Baruch: Winti als lifestyle

  Westerlingen beschouwen zichzelf graag als progressief en andere wereldculturen uit verre landen staan daarbij een beetje in de schaduw. Tijdens de Top 2000 is het dansen en zingen of opruimen geblazen. Alles is even heerlijk als de welgekozen muziek door de kamer heen golft terwijl overal in het land blije mensen op de zoom zwaaien en swingen op de maat van lang niet gehoorde songs.

"Slapen doen we volgend jaar wel,"luidt de mededeling van een muziekfan. Uit Groningen, China, Suriname en Australië en de hele wereld komen de sms-jes binnen. Ook in Limburg, Arnhem en Alkmaar maken ze er een te-gek feest van. Mijn studenten-buren luisteren. Iedereen is dolblij dat het eens niet over vaccins en lockdowns op het tv-scherm gaat. De laatste dagen op weg naar 2022.

Uit mijn kast valt een magazine van vroeger over alternatieve geneeswijzen. En de beroemde Haiku-schrijver Jac Vroemen heeft daarin een interessant interview met winti-genezer Georges Barron. Winti is dus heel anders dan veel mensen denken. De beoefenaars zijn erfgenamen van de oer-oude traditie: "Genees uzelf." Het is niet meer of minder dan Westerse geneeskunst maar alleen anders. Het contact tussen geneeskunst en religie leidt bij kritische Westerlingen soms tot enige scepsis. Maar Winti is een manier van denken van genezers die ook ernstige ziekte koppelen aan het verlies van de ziel.

In het Westen denkt men traditioneel vanuit de werking van medicijnen en de bonafide geneesheer of bonuman gaat uit van de werking van geneeskrachtige kruiden en moet daar ook een studie in volgen. Daarin zijn Surinaams, Afrikaans of ook Indiaans geörienteerde werkwijzen. Geen genezer zonder kruiden zoals bij ons geen dokter pillen ontbeert. Er zijn soms rare verhalen over die onbekende magische wereld... Er schijnen nogal wat mensen zich daarmee op een duistere wijze bezig te houden...

Georges Barron zegt: " Een afgod is iets anders dan de god die je uit eigen ervaring kent. Daar hoef je nooit bang voor te zijn. Die kun je vertrouwen. Winti kun je vertalen met kracht. De kracht is overal. Wij kennen geen dode stof. Overal is stof. Alles leeft. Je kunt het voelen maar niet op de gewone manier zien."

"Als je bijvoorbeeld naar iemand luistert, hoor je zijn woorden maar belangrijker is dat je weet wat hij bedoelt. Dat moet je aanvoelen. Overal waar leven is, is gevoel."

Jac Vroemen zegt dat de Westerling ook spreekt van gevoel. Lichamelijk en geestelijk. Barron zegt dat de geest overal is. Geest kent geen tijd, plaats of afstand.

"Wij putten allemaal uit dezelfde bron. Wij kennen in de Winti-cultuur krachten maar die zijn er altijd om ons te beschermen. Wij hebben zelfs de code dat wij de kwade krachten niet erkennen want die erkenning alleen al schept ze ook."

Vroemen: Maar als iemand ziek is en je erkent dat niet kan je diegene dan toch ook niet genezen? Je stopt het dan weg toch?

"Nee, maar wij gaan daar anders mee om dan in de Westerse geneeskunst. Als iemand belaagd wordt door kwade krachten gaan we uitzoeken wat er verkeerd is gegaan. Heb ik, de maatschappij of anderen een foute handeling gepleegd? Als iemand of een kwade kracht boos is dan kun je dat ook weer goed maken. Wij onderzoeken wat dat is. Een kwade geest kan ook in iemand zelf zitten. Er zijn veel mensen in strijd met zichzelf. Ze zijn boos op zichzelf. Het eerste wat wij proberen is de kwade kracht gerust stellen. Ik ontken niet dat bepaalde mensen krachten kunnen misbruiken. Maar als daarvoor in de ander geen aanleiding is misbruik je in wezen jezelf. En alles wat je doet komt dan terug naar jezelf."

Energie is neutraal maar wij geven daar zelf vorm aan. Wij kleuren energie zowel met het goede als het kwade... Maar alles komt dus op z'n tijd weer naar je terug?

Barron:"Alles wat je doet veroorzaakt een reactie en alles hangt samen met alles... Alles wat u voelt voel ik dus ook... We zijn uit één substantie. Dat zijn universele wetten in de natuur. Onze Westafrikaanse filosofie vertoont volgens cultuurhistorici en antropologen duidelijke overeenkomsten met die van het oude Egypte en de farao's. Let bijvoorbeeld op het woord voor ziel: cra of kra. Bij de Egypenaren luidde dat Ka."