Van Der Klein over Anti-Alles-urs

'Voetbal is niet altijd gezellig."
Maar Van Der Klein ... Op deze bekentenis heb ik nu jaren gewacht.

"Ajax heeft weer verloren. Maar dáár gaat het niet om."
Tjee... Je klinkt ernstig. Waar gaat het dan wel om?

"Eerst was het in de voetballerij gebruikelijk om elkaar een klein beetje te provoceren. Dat werd steeds erger. Het nam heftige vormen aan. Dat ging helaas over het elkaar in clubjes bedreigen."
Rivaliteit is van alle tijden. Dat weet je Van Der Klein. Bij sport bestrijdt men elkaar nu eenmaal. Geweld is daar ook niet vreemd aan...

"Daar is nu een angstwekkend fenomeen bij gekomen Baruch: het gaat om pure onderlinge haat. Ik weet dat het vreselijk klinkt..."
Bedoel je dat dit tussen sportmensen voorkomt?

"Het gaat niet om sportmensen onderling maar om de figuren daar omheen."
Een soort fans dus. Ik begrijp dat niet goed. Gaat het ze om clubliefde of om geld?

"Nee... Het zit heel anders. Daar hoef je echt geen psychiater voor te zijn om het te begrijpen. Het gaat om mensen die op een gemene manier op anderen hun diepe frustraties proberen af te reageren."
Laatst zei een deskundige in een sportprogramma anders wel dat die groep boze mensen slechts een fractie van het totale aantal toeschouwers bedraagt. Een paar procent geloof ik...

"Die paar procent bestaat dan wel uit figuren die ik als Anti-Alles-urs zou willen betitelen. Ze zijn zeer dominant en daarbij ook vreselijk destructief..."
Vermoedelijk zijn ze wanhopig omdat ze zelf in hun leven te weinig aandacht krijgen. Of teleurgesteld in de liefde... Als je denkt dat niemand echt van je houdt kan je daardoor totaal van slag raken.

"Hier is het meer áán de slag... want er vallen ook behoorlijke klappen. Al geef ik toe dat sommige mensen ook de hele dag getreiterd worden op hun werk en buiten zichzelf kunnen raken. En statistieken wijzen uit dat dit voorkomt."
Misschien zijn deze Anti-Alles-urs in feite door dergelijke oorzaken heel onzeker en hebben ze een sterk goed voorbeeld nodig of een strenge leiding...

"Mooi gezegd. Maar wie moet dat doen?"
Of is die destructiviteit van de Anti-Alles-urs een symptoom van een veel diepere storing? Het zou iets kunnen zijn om daar eens bij stil te staan.

"Wat bedoel je?"
Misschien is hun gedrag het gevolg van een totaal verlies aan zelfrespect. Een vreselijke situatie. Doordat het mensen zijn die er zo slecht aan toe zijn dat ze alle houvast kwijt zijn.

"En daarom dus maar niet tekeer gaan tegen criminaliteit en uitwassen daarvan maar wel makkelijk en graag het feestje van anderen verstoren?"
Het feestje?... Je hebt het toch niet over de Miljonairfair Van Der Klein want dat is een topevenement met een hele mooie sfeer. En voor de Amsterdam Fashion Week met al die kleurrijke shows en een heel uiteenlopend publiek geldt hetzelfde.

"Moeten we nu wéér met mode bezig zijn?"
Het is weer eens wat anders dan voetbal Van Der Klein...