'Donald Duck'

  AMSTELVEEN - Terwijl de coalitie en bijvoorbeeld vooral de nieuwe partner daarvan, de lokale partij Goed voor Amstelveen (GVA), doet alsof het gesloten politieke akkoord zo’n beetje het geweldigste is dat er ooit kwam, melden tegenstanders er weinig tot geen nieuws in te hebben gelezen. Er ontbreekt veel, maar voorstanders kunnen altijd zeggen dat het een akkoord op hoofdlijnen is, dat geen verdieping in details toeliet.

Afgezien van het feit dat de totstandkoming van een document dat de hoofdzaken slechts aangaf toch vrij lang duurde, veronachtzamen de samenstellers blijkbaar onder meer het volslagen ondemocratische regionale netwerk. Maar ja, Metropole Regio Amsterdam (MRA) is zoiets als in VVD kringen Europa werd genoemd. In Brussel vaardigt men de ene na de andere wet uit, waaraan de lidstaten zich moeten houden. Volstrekt zonder het volk te raadplegen en met Nederland als Volgeling nummer 1.

“Europa is de baas”, verzuchtte VVD-wethouder Herbert Raat onlangs. Als dat nog niet in alles zo is, gaat het met D66 aan het roer rap die kant op. Doel van die partij is Verenigde Staten van Europa, waarin Nederland – en zeker Amstelveen – naar de pijpen van Brussel dansen.
In het coalitieakkoord wordt met geen woord gesproken over regionale netwerken. Amstelveen heeft daar een uiterst beperkte invloed op, en zeker geen enkele politieke, ook al worden één of twee raadsleden (uit heel het politieke arsenaal) er geregeld heen gestuurd.

Nou nou, wat een invloed heeft Amstelveen op het de dienst uitmaken door Amsterdam. Logisch dat het akkoord geen enkele aandacht besteedt aan de biomassacentrale in achtertuin Diemen. We weten niet eens hoe de diverse fracties erover denken.

Sprekend over duurzaamheid komt het akkoord niet verder dan de afgekloven onderwerpen zonnepanelen en isolatie. Dat voor windmolens door de geringe ruimte, die trouwens voor woningbouw moet worden gebruikt, geen plaats is kan als een geluk bij een ongeluk worden beschouwd.

De gemeente wil dat we allemaal van gas los komen en gaan rijden in elektrische auto’s, hoewel die brandbommen in parkeergarages schijnen te zijn. Maar het beleid is blijkbaar gericht op méér van die bommen en de burger die daar vragen over stelt krijgt gewoon geen antwoord. Dat heet blijkbaar transparantie.

De fractie van de ChristenUnie vertelde onlangs een film te hebben gezien over de brandbaarheid van die auto’s. Toen had het raadslid pas aan wat hij er in stukken op amstelveenblog.nl over had gelezen. “Het komt er op neer dat wij het best Donald Duck strips aan de gemeenteraad kunnen voorschotelen, anders begrijpen de leden het niet”, verzuchtte laatst iemand in VVD-kring.

Die fractie maakt overigens, naar aanleiding van de berichtgeving, een studie over wat de elektrische auto’s voor de veiligheid betekenen. Als enige van de twaalf overigens. Men kan daar blijkbaar ook lezen…

DOOR: JOHAN TH. BOS

- AMSTELVEENBLOG -