Phia Baruch: Hans Kemmink overleden

  - C O U T U R E - Hans Kemmink, de ene helft van het iconische Nederlandse modeduo Puck en Hans, is op 75-jarige leeftijd overleden. Samen met Puck Kroon had Hans tussen 1968 en 1998 een uniek modelabel dat twee collecties per jaar in bijzondere stoffen leverde en ook bij Bloomingdale's in New York werd verkocht.

Ze hebben elkaar ontmoet toen zij 23 was en hij 17 in 1964. Puck was al een ervaren vakvrouw en had vanaf haar vijftiende als coupeuse op modeateliers gewerkt en bovendien nog 's avonds de modeacademie gevolgd. Hans werkte toen ook al. Hij hield van fotograferen en filmen en was cameraman bij een reclamefilm­bedrijf. Hij werd op slag verliefd op de toen al bekwame maar oudere Puck. Daar zat hij wel mee en daarom zei hij dat hij een jaartje ouder was.

Nadat hij haar hart veroverd had bleken zij een enorme klik te hebben als modeduo en liefdeskoppel. Naast zijn bekwame vrouw leerde Kemmink zichzelf de fijne kneepjes van het modevak. Naast haar ontplooide hij zich als allround talentvol. Na zijn carrière als ontwerper ging hij weer aan de slag als fotograaf. Hun dochter Carmen toonde foto's van het talentvolle modepaar op haar Instagram-account waar zij ook het overlijden van haar vader meldde.

De creaties van Puck & Hans waren populair. Het Parool meldt dat onder meer prinses Irene, saxofoniste Candy Dulfer, kunstenares Marina Abramovic en presentatrice Sonja Barend liepen er trots in rond. De ontwerpen van het ontwerpers-echtpaar kenmerkten zich door de combinatie van dure materialen met bijvoorbeeld hulstbladeren en toiletdekselscharnieren.

Het echtpaar opende drie modewinkels in Nederland. Eerst in Den Haag, daarna in Rotterdam en toen op het Amsterdamse Rokin. Ze verkochten naast hun eigen collectie, ook creaties van de Japanse ontwerper Yohji Yamamoto en het Franse modehuis Kenzo omdat ze mooi vonden.

Ook stukken van Jean Paul Gaultier waren in hun zaak te vinden. In 1998 hebben ze hun zaken gesloten maar hun bijzondere modecreaties werden door velen nog jarenlang bewaard. Ze wonnen prestigieuze modeprijzen als de Fil d’Or en de Max Heymans-ring voor hun belangrijke bijdrage aan de Nederlandse modewereld. Ook werd het echtpaar benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Onze redacteur Arthur van Bentem belde onmiddellijk de redactie naar aanleiding van het overlijden van Hans Kemmink. We spraken over gezamenlijke goede herinneringen aan de tijd waarin Puck & Hans in 1983 het grote huis van onze vriend Albert Bommel aan de van Eeghenstraat in Amsterdam kochten.

Onze redacteur herinnert zich nog: "Indirect had ik veel met die aankoop omdat ik Puck en Hans toen rondleidde terwijl de makelaar die dat had moeten doen nauwelijks geinteresseerd was om te verkopen. Het was een heel groot huis met meerdere verdiepingen wat we met een stel vrienden betrokken hadden. Ik had wel mijn eigen appartement elders in de stad maar was uitgenodigd om daar in te trekken en ik had in de kelder mijn eigen gym ingericht wat Albert inspireerde om ook te gaan sporten..."

Dat wéét ik natuurlijk nog... Wat een kleurrijke en onbekommerde tijd was het toen... En Hans Kemmink heeft de Max Heymansring gekregen van de Nederlandse Vereniging van Modejournalisten die ik ooit heb opgericht. Vind je dat niet apart? ik had heel weinig geld in die tijd en kocht in de uitverkoop van hun winkel een kort dofgroen jasje met kleine koperen knoopjes en een bepaalde mouwvorm wat ik jaren heb bewaard... ik huilde gewoon toen het jasje na jaren uit elkaar viel van ouderdom... Ze maakten zulke mooie dingen! Wat was dat ook voor ons en onze vrienden toen een mooie periode... We hielden hele diepe gesprekken ...

Arthur van Bentem: " Ik weet nog heel goed dat jij ook vaak in dat grote huis in de Van Eeghenstraat kwam nadat je Hans de Pagter, de pianist en toneelschrijver en partner van Albert in het Vondelpark was tegen gekomen... "

Inderdaad... Zeg Arthur, hoe ging het toen verder met iedereen na die verkoop? En met dat grote huis?

"We zijn daarna allemaal naar ons eigen appartement terug verhuisd. Albert en zijn partner Hans de Pagter kochten een nieuw huis in de PC met een grote tuin. Nadat het huis aan Puck en Hans verkocht was heeft een binnenhuisarchitect die de vriend was van Boy (de kapper die zijn zaak had in de Reguliersdwarsstraat) het onder handen genomen en gestileerd waarbij vooral de marmeren badkamer opviel..."

In die jaren waren Hans Kemmink en Puck Kroon samen niet alleen een mode-fenomeen met hun bijzondere smaak. Maar ook persoonlijk maakte Hans Kemmink als een warm reagerend mens deel uit van een keten van onvergetelijke gebeurtenissen. Niet alleen in een bepaalde periode van ons leven want zijn vriendelijke en veelbetekenende aanwezigheid zal ook door heel veel anderen ongetwijfeld zeer gemist worden.