Lezers reageren op artikel Socialmedia pauze

  - R E A C T I E S - Er zijn verschillende reacties binnen gekomen op ons artikel waarin de Hersenstichting uitlegt dat het trendy is in bepaalde kringen om een Socialmedia pauze in te lassen om eens flink te ontstressen. Er kwamen instemmende reacties binnen maar enkele bezoekers leken ook wel verontwaardigd. Iemand vroeg of we hem soms zijn social life niet gunde 'want dit advies raakt kant noch wal. Je kunt onmogelijk stress krijgen door iets waardoor je heel veel nieuwe contacten maakt.' Wij denken dan mmm... Of nieuw altijd zo de moeite waard blijkt...

Een moeder vertelde dat haar zoon altijd tot in het holst van de nacht zit te gamen en tegen haar advies in om een Socialmedia pauze te nemen dit 'zó niet van deze tijd' noemde. 'Totaal niet chill. Pijn aan je hoofd psychopraat... ' Maar de Hersenstichting constateert gewoon vanuit de realiteit - of die gamer het nu wel of niet wil horen-: "Steeds maar met alles on-top doorgaan- de hele dag áánstaan - zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dat is de oorzaak van bergen stress."

Hoe vaak hóren wij tegenwoordig niet dat mensen het zó ongelooflijk druk hebben: "Ik ben echt helemaal kapót... Last van mijn maag, angsten, slapeloosheid, depressies... Ik denk toch dat ik er maar eens met mijn dokter over moet praten..." Maar wat kan de dokter dan voor jou betekenen? Er zijn van die stappen die anderen niet voor jou kunnen nemen. Kwesties die je zelf moet oplossen.

De Hersenstichting zegt: "Stress is te voorkomen door je hersenen dagelijks voldoende rustmomenten te geven. Je hersenen krijgen hierdoor de tijd om te herstellen van spanningen. Wanneer je dit goed doet, ervaar je bijvoorbeeld daarna meer energie en meer focus."
Stress is van grote invloed op het functioneren van de hersenen.

Allerlei gebieden in de hersenen werken samen bij spanning én ook bij ontspanning. Wanneer iemand stress ervaart, bijvoorbeeld door een conflict op werk of een onoplettende fietser, wordt een stressreactie in de hersenen geactiveerd. Tijdens deze reactie maken de hersenen stresshormonen aan, zoals adrenaline en cortisol. Door deze stofjes komt er energie vrij.

Een beetje stress is wel okay. Dat geeft je een push om je krachten te verzamelen ergens iets aan te pakken wat je zonder dat beetje stress niet doet. Maar veel stress, angst en onmacht werkt de andere kant uit. Daarvoor gaf de Hersenstichting het volgende advies: Af en toe een beetje stress is dus helemaal niet erg. Zolang je hersenen voldoende rust en ruimte krijgen om te herstellen, is er niks aan de hand."

Kort en goed: Als je dus teveel stress ervaart van social media (of van iets anders) pauzeer dan even! Of iets langer ... of liever nog véél langer. Neem je tijd om terug te stappen naar binnen. Naar wie je zelf bent.

Doe dat door zomaar te nietsen, te suffen, onbelangrijke dingen te doen, te dromen, een spelletje, je tijd te nemen om heel diep een paar keer in te ademen en héél lang uit te ademen of door een flauwekul programma op tv te bekijken. En als het kan: neem vooral je tijd om lang en rustig te slapen. Het is ook heel goed om te leren mediteren. Dat kan je leren bijvoorbeeld bij een bepaald soort yoga. Daarover in een volgend artikel meer.

Dat advies over yoga hebben we er na redactioneel overleg zelf aan toegevoegd want daarover kregen we juist weer een hele mooie reactie van een yogaleraar uit Barcelona. De Couturekrant wordt op veel plekken gevolgd maar deze reactie was heel positief en draagt zo onverwacht veel bij dat we er in volgende artikelen graag meer over vertellen...