Frans Molenaar

altCouturier Frans Molenaar heeft een unieke eigen stijl...

 

 Frans Molenaar is een Nederlands couturier. In 1967 opende hij zijn eerste zaak in Nederland aan de van Baerlestraat in Amsterdam. Elk half jaar brengt hij een nieuwe collectie uit, in 2005 deed hij dit voor de tachtigste keer. In dat jubileumjaar ontving hij de Max Heijmans-ring, een oeuvreprijs.


Naast het ontwerpen van kleding maakt Frans Molenaar regelmatig uitstapjes naar andere disciplines. Zo verbond hij in 1998 zijn naam aan een speciale editie van de Ford Ka. In 2000 was hij eenmalig te zien in Westenwind als zichzelf.


In 2003 ontwierp Molenaar in samenwerking met Pearle brilmonturen, zowel gewone brillen als zonnebrillen. Sinds 2004 ontwerpt hij ook kunstzinnig glaswerk. Op 21 september 2008 ontving Molenaar uit handen van presentatrice Irene van de Laar de Glamour Award in de categorie Mode.


Op 22 mei 2009 opende Frans Molenaar in Amsterdam het Fashion Museum, het Nederlands Modemuseum. Ook werd de couturier vereeuwigd met een tegel op de Fashion Wall of Fame.


Sinds 1995 presenteert de couturier de Frans Molenaar Couture Prijs. Deze is door hemzelf uitgeroepen en bekostigd voor aanstormend couture talent. De prijs bestaat uit € 10.000 en de nodige media-aandacht. Winnaars waren door de jaren heen onder meer al talloze later bekend geworden modetalenten. Zijn werk werd geëxposeerd en er zijn honderden artikelen en ook een boek over zijn creativiteit verschenen.


Hij vervaardigde de bedrijfskleding voor tal van grote bedrijven waaronder ook de Nederlandse landmacht. Zijn collecties getuigen van een geheel eigen handschrift en zijn coutureshows in het Amstelhotel worden algemeen beschouwd als een bijzonder feestelijk societyevent.