Glamour en luxe bij Paul Schulten

 

altAMSTERDAM - In de sfeervolle ambiance van het Amsterdamse Okurahotel loopt de zaal langzaam vol voor de nieuwe najaarsshow van couturier Paul Schulten die in een korte introductie uitlegt dat zijn show verschillende aparte lijnen bevat.

Zonder het beeld van de couture namelijk uit het oog te verliezen start hij de presentatie namelijk met model/acteur Dirk Taat en een mannequin die zijn zakelijke kledinglijn tonen. Een herenpak en een damesensemble in zandkleur met een onmiskenbare eigen stijl waarvoor direct na de show al veel belangstelling voor werd getoond.

Deze uniformkleding die door Schulten werd ontworpen wordt in samenwerking met Suit Supply geproduceerd. En de gasten die na de show in het Okurarestaurant Ciel Bleu soupeerden werden reeds bediend door restaurantmedewerkers die de nieuwe zakelijke kleding droegen wat natuurlijk heel leuk was. Naast zijn basic fashion lijn voor de zakenvrouw brengt hij ook corporate fashion. Dit omvat kleinere selectief samengestelde series voor bijvoorbeeld juwelierszaken.

Een collectie voor elk type vrouw dat internationaal modisch en kwaliteitsbewust is. Het doel van deze collectie is dan ook te voorzien in de vraag naar betaalbare modische, sportieve business basispakken met een goede pasvorm, make en maatbereik.

Het uitgangspunt is dat deze vrouw op dezelfde manier haar garderobe zou kunnen gaan samenstellen zoals gebruikelijk is in de Haute Couture; d.w.z. per seizoen één of meerdere basis outfits aanschaffen bestemd voor meerdere seizoenen en gelegenheden, waardoor in de loop van de tijd een zéér gevarieerde garderobe ontstaat. Deze collectie is ook on line te vinden.

Verder is er naast de Haute Couture eveneens de Limited Editions. Als een soort verrassing. Hierin wordt iedere maand éénmalig een mooi en uniek designstuk gemaakt. Een formule die wel heel nieuwsgierig maakt! Maar in de grote middagshow voor herfst en winter '2012 naar 2013 werd de hoofdzaak over zijn nieuwe grote lijn in couture al wel duidelijk.

Paul Schulten zoekt in zijn werk altijd naar een goede balans. De glamour en luxe van zijn prachtige zijden brokaten en crèpe marocain, taft en chiffon en de nieuwe zijden shantung met stretch (!) worden deze keer heel evenwichtig gecombineerd met een ogenschijnlijk heel simpele belijning. Zeer streng gesneden jasjes in minimalistische belijning op gladde rokken op de “Kate Middleton” lengte en op pantalons. Naughty dresses zoals de slangenhuidjurk die extra applaus ontving.

Zomaar een fijne grijze pantalon met een zwart zijden blouse met brede taillestrik is heel comfortabel. Veel zwarte pakken en vlotte zwarte jassen waar je lekker slank door kunt lijken. Nooit weg toch?

Voor de avond grappige cocktaildresses met haltertopje opvallend door stralend borduursel van glinsterende pailletten met grote ballonrokken die met heel veel plooien mooi wijd uitstaan. Gedragen met een kolossale brede shawl.

En glanzende lange avondtoiletten. Fier getoond door zijn mannequins die er sprookjesachtig mooi in uitzagen terwijl zij over de catwalk flaneerden.

We zijn in Nederland totaal niet gewend aan zulke opvallende lange luxueus glanzende avondjurken. Zoveel luxe en schittering... Het is zeker niet iets iets wat wij direct associëren met de klassieke wereld van het societybal. Het neigt meer naar de disco. Toch stelen deze schitterende strakke creaties moeiteloos elke show want de dromen over sommige iconen gaan nooit weg.

Vooral door de lange glanzende avondtoiletten met fishtail leek het voor sommige bezoekers van deze show af en toe net of er dan toch echte zeemeerminnen bestaan.

 

© FOTO ENTRÉE WEBSITE DIANA KOK