Mart Vissers Droomvrouw ... vol zelfvertrouwen

 

AMSTERDAM - De najaarscoutureshow van Mart Visser start in een intieme duistere sfeer in de overvolle grote zaal van het Hilton waar podia in een carré-vorm zijn geplaatst waardoor talloze gasten front row de gebeurtenissen op het donkere podium kunnen gade slaan. En daar is heel wat te zien. "This is a declaration of love to the external feminine," verklaart de couturier over zijn droomvrouwen die vol zelfvertrouwen tijdens de show door de duisternis voortschrijden. alt

Zijn droomvrouwen worden in zijn show nog langer dan mannequins altijd al zijn en hebben een geaccentueerde taille. Om het silhouet kracht bij te zetten en de toeschouwer mee te voeren in de bijzondere vormentaal van de ontwerper ontwikkelde hij samen met Fabiënne Boekel een choreografie die de introductie vormt van zijn najaarsshow. Heel vaag verlicht zien we hoe 4 danseressen met ultieme klassieke bewegingen eindigen in theatrale attitudes die het vrouwelijk lichaam in beweging in de uiterste lengte weergeven.

Zijn collectie is mooi rustig opgebouwd met veel zwart in alle varianten. En bij couture in zwart denkt men altijd weer te moeten komen aanzetten met the little black dress die zogenaamd ieder seizoen opnieuw wordt ontdekt. Maar dat is ver van deze couturier met zijn zwarte pakken en jurken in stijlvolle patronen ontworpen.

Hij is gek op stoffen en werkt met zwarte stoffen in al haar dieptes en gradaties. Ook in grijs laten zijn ontwerpen het silhouet zo duidelijk mogelijk zien.

Naast zilverachtig grijs is er matgoud, ecru en nachtblauw. De droomvrouw van Mart Visser is lang en slank maar ... heeft vooral ook zelfvertrouwen. Dit is het topmodel Marvy Rieder die het durft op te nemen voor al haar vakgenoten en collega-mannequins die heel vaak in televisieprogramma's als Hollands Next Topmodel of The Face op een rare manier worden geportretteerd.

Dat is niet zo gek want daardoor scoren deze programma's hogere kijkcijfers. Iedereen die wel eens deze manier van tv-maken heeft moeten doorstaan voelt zich daardoor net of je jezelf niet meer bent maar een heel ander ik bent geworden.

Het overdreven op een voetstuk zetten van juryleden en het onderdanig in de houding moeten staan van mensen die niet in de gratie zijn heeft iets degraderends. Iets engs...

Het model Marvy Rieder werd internationaal door talloze grote bladen gefotografeerd en werkte in tal van wereldsteden. In deze golden dress van Mart Visser oogstte ze ook tijdens de show extra applaus.

Ze liep eerder op de catwalks voor ontwerpers als Armani en werkte voor tijdschriften zoals de Braziliaanse Vogue, Russische Officiel, AvantGarde en ELLE magazine. Zij geeft workshops in zelfvertrouwen aan modellen.

De droomvrouw van Mart Visser laat zien wie ze is. Vol zelfvertrouwen baant zij zich een weg langs alle obstakels ook in duistere tijden.