Mooie royale jassen en pakken bij Frans Molenaar

altAMSTERDAM - In de grote Spiegelzaal van het Amstelhotel blijft geen gouden stoeltje onbezet. En er staan nog mensen langs de muur om vandaar toch nog maar life de show te kunnen zien. Vandaag wordt de 94ste haute couture collectie van Frans Molenaar geshowd. Ondanks het mooie weer verdringt het publiek zich om binnen te komen en het allemaal mee te mogen maken. Iedere bezoeker wordt hier als belangrijke gast gezien maar front row heeft zoveel glamour plaats genomen dat de fotografen tijd te kort komen. We zien onder meer de fameuze Jan Jansen en zijn charmante partner en de onvergetelijke modetalenten Puck en Hans hun entree maken.

De Nederlandse ondernemer Karel Vuursteen is ook met zijn Julia present. Hij is oud bestuursvoorzitter van Heineken maar volgens Wikipedia ook nog lid van de Raad van Commissarissen van Ahold, AB Electrolux (Zweden), ING, Gucci Group, Henkel KGaA (Duitsland), AkzoNobel en TomTom. Front row zitten de BN-ers waaronder de beroemde balletdanser en choreograaf Hans Van Manen en toparchitect Cees Dam, Janny K. Van Pernis- Gelderblom, zakenvrouw Tonney Thunnessen met de bekende advocaat Oscar Hammerstein die zich qua kledingkeuze altijd vooraf door haar laat keuren. Er zijn actrices, kunstenaressen en een heuse spindoctor. De bekende schilderes Sylvia Quiël is evenals veel andere bezoeksters vandaag gehuld in een echte Frans Molenaar.

Voordat de show begint wordt eerst het beschermende doorzichtige plastic van de catwalk getrokken en daarna stappen over het maagdelijk wit de stijlvolle mannequins uit het team van Frans Molenaar die ieder voor zich zelf een eigen bekendheid genieten. In deze collectie is Frans Molenaar afgestapt van de gekleurde biesjes. Hij laat direct zien dat het een wintercollectie betreft als zijn mannequins Manuela Loth en Irene Van De Laar openen in een heerlijke grote wollen wintertrui met een brede kraag die ook heel flatteus platliggend gedragen kan worden op een slank gesneden zwart leren pantalon boven hooggehakte zwarte laarsjes.

Daarna komen de grote winterjassen, de broekpakken en mantelpakjes aan bod want dit is een echte wintercollectie zonder omhaal. Nieuw zijn capejasjes met aangeknipte grote mouw en met een voor de helft zichtbaar tailleceintuurtje van dezelfde stof vastgestrikt. Dat zullen wel lekker warme jassen zijn.

De collectie omvat diverse kleurthema's. Aanvankelijk is echter geen enkele creatie uitgevoerd in een egale tint. Alle stoffen vertonen een gemêleerde structuur en een gescharkeerd kleurenpatroon. Ook zijn er een modieuze top en complete mantel gemaakt van een stof waaraan allerlei puntig uitstekende zilverkleurige dingetjes glinsteren. Deze heel erg moeilijk draagbare couturecreaties worden door het publiek met een spontaan applaus beloond. Iedereen vindt ze kennelijk prachtig alhoewel je er vast en zeker niet in kan zitten zonder een zeer gepijnigd zitvlak er aan over te houden. En je rug als je op een stoel plaats neemt... O... Ik moet er niet aan denken.

Vermoedelijk kan je er trouwens helemaal niet in zitten. Je moet er uren lang in blijven staan. Alles uit de collectie van Frans Molenaar is perfect en superdraagbaar maar hier met die gekke dingetjescreaties gaat hij over de grens. Zijn comfortabele en prettig draagbare creaties vinden hier hun complexe tegenhanger.

Het publiek vindt het echter fantastisch.De hele collectie wordt met bewondering bekeken maar deze gekke dingetjescreaties vindt men kennelijk echt haute-couture-cool.

En ik kan het niet ontkennen: je maakt er inderdaad de blits mee. Je weet dan in ieder geval zeker dat je er daarin op diverse manieren inderdaad oogverblindend uitziet.