Jean Paul Gaultier is in Rotterdam

altROTTERDAM - De beroemde Franse modeontwerper Jean Paul Gaultier is in Rotterdam. Hij arriveerde vanmiddag in een speciale ‘Gaultier' editie van Thalys op Rotterdam Centraal Station. In een wit met blauwe bretonse strepen beschilderde trein. Ook de Rotterdamse Euromast zal met de bretonse streep bekleed worden ter ere van de tentoonstelling 'The Fashion World of Jean PaulGaultier. From the Sidewalk to the Catwalk' die op zaterdag 9 februari in de Kunsthal Rotterdam wordt geopend. De streep is een van de handelsmerken van de ontwerper. Deze speciale editie van Thalys zal tijdens de duur van de tentoonstelling op het traject blijven rijden.

Ook in de stad zelf zijn allerlei gebouwen, bomen en kolommen de komende weken gehuld in de Bretonse streep. In samenwerking met Studio Vollaerszwart worden onder meer ook de Santa Claus van McCarthy en de route vanaf het Centraal Station richting de Kunsthal gemarkeerd met het blauwwitte streepje en andere verrassende Gaultier accenten. Daardoor kan iedereen in de hele stad de weg naar de expositie makkelijk vinden.

Jean Paul Gaultier wordt op het station hartelijk verwelkomd door Wethouder Antoinette Laan van Kunst en Cultuur en Emily Ansenk, directeur van de Kunsthal Rotterdam. Wethouder Antoinette Laan vindt de expositie fantastisch voor haar stad. Directeur Kunsthal, Emily Ansenk is ook superblij met de komst van Gaultier en zijn expositie. Ze zegt:"Wij hebben met heel veel partijen in Rotterdam kunnen samenwerken om dit waanzinnige project tot een succes te maken. Daarvoor wil ik iedereen graag bedanken."

Gaultier is met zijn iconische creaties beeldbepalend in de mode van de afgelopen 35 jaar. De eerste internationale tentoonstelling van deze gevierde en befaamde Franse couturier toont meer dan 140 creaties uit verschillende periodes van zijn werk als designer. Zijn werk is bizar en uitbundig en wordt geïnspireerd door de meest uiteenlopende culturen en subgroepen in de maatschappij. Of het nu gaat om wereldculturen, van Afrika en India tot aan Rusland en Griekenland ... Het maakt hem niet ult. Hij combineert moeiteloos invloeden van de Huzaren en de Mongolen met die van Chassidische joden, Chinezen en zelfs met de Mexicaanse surrealistische schilder Frida Kahlo.

Door het omkeren of veranderen van bestaande codes verbreekt de fantasie en creativiteit van Gaultier allerlei grenzen. Tussen verschillende culturen, maar ook tussen de sexen. Ruim honderdveertig originele creaties vanaf de vroege jaren zeventig tot nu, van zowel zijn couture collecties als zijn prêt-à-porterlijn, zijn in de Kunsthal te zien. Het merendeel van deze werken is nooit eerder tentoongesteld, zoals onder andere zijn creatie voor Madonna. In het multimediale tentoonstellingsontwerp in de Kunsthal zijn interactieve mannequins te bewonderen in meeslepende kleding en met schitterende pruiken. Daarbij kunnen bezoekers genieten van fragmenten uit films, muziekclips, concerten, televisieprogramma's. Ook wordt er een show gegeven.

Het is een spectaculair totaal-overzicht van het uitgebreide oeuvre van de talentvolle en sympathieke couturier. De ontmoeting van Jean Paul Gaultier met onze fotograaf is eveneens heel bijzonder. Gaultier toont zich graag bereid te poseren voor een unieke foto van onze fotograaf Sydney Korsse die hij onmiddellijk herkent van zijn werk als fashionfotograaf op coutureshows in Parijs en Rome.

De tentoonstelling markeert het 35-jarig bestaan van zijn modelijn en is tot stand gekomen dankzij een internationale samenwerking tussen het Montreal Museum of Fine Arts, Maison Jean Paul Gaultier in Parijs en de Kunsthal Rotterdam.

Jean Paul Gaultier zelf zal tot en met zaterdag in Rotterdam verblijven. Naast de opening in de Kunsthal zal hij zaterdagmiddag onder meer de speciale Gaultiershop in de Bijenkorf openen.