Schitterende kleding Koningin Máxima en Prinses Beatrix geroemd in Istanbul.

altISTANBUL - In het Palais de Hollande waar het Nederlandse consulaat gevestigd is spoedt een groot aantal genodigden zich naar de tuin waar op een gigantisch groot scherm de overdracht van het Koningsambt in Nederland te zien zal zijn. Honderden Nederlanders en de gehele Turkse society zijn in dit paleis uitgenodigd door de Consul Generaal van Het Koninkrijk der Nederlanden voor de officiële viering van het overdragen van de monarchie. Gastheer Onno Kervers en partner Sigrid Kervers zijn zeer verheugd daarbij ook de vaste couturier van Prinses Beatrix in hun midden te kunnen ontvangen.

Het is heerlijk weer en in de prachtige grote tuin worden de abdicatie en de overdracht van de monarchie met intense aandacht gevolgd. Na de abdicatie wordt door de Nederlandse aanwezigen spontaan het Wilhelmus gezongen waarbij de Turkse gasten respectvol luisteren. Dit is even een zeer emotioneel moment waarna het gezelschap wordt getrakteerd op Oranjebitter en Hollandse kaas. Maar ook de haring en Hollandse bitterballen laten zich goed smaken.

De Nederlandse couturier Sheila De Vries wordt nu bestormd door vragen van de gasten over de schitterende kleding van de Vrouwen uit het Huis van Oranje. Was de koninklijke galajurk van Máxima een creatie van een jonge Nederlandse ontwerper? Wie was dat? En maakt Sheila De Vries toch nog altijd kleding voor Prinses Beatrix... Hoe vond zij de nieuwe Koningin Máxima gekleed?

"Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima stralen heel veel kracht en schoonheid uit," reageert zij. "Wat een fantastische stemming en sfeer brachten zij ook als koningskoppel met zich mee..." Vooral de rode koningsmantel met wit van Willem-Alexander en het koninklijk blauw van de elegante galajurk van Máxima werden vervolgens door de aanwezigen gewaardeerd in relatie met de kleuren van onze Nederlandse vlag.

Maar iedereen wilde nog veel meer van haar weten. Was De Vries werkelijk zelf de ontwerpster van die schitterende diamantblauwe creatie die Prinses Beatrix droeg tijdens de ceremonie in de Amsterdamse Nieuwe Kerk?

Sheila De Vries moest nog vele malen herhalen dat ook zij nog steeds de complete garderobe van Prinses Beatrix mag verzorgen.

Wat heeft zij dan voor deze feestelijke ceremonie voor haar koningin mogen maken?

Een tweedelige avondjapon van lila met grijs getint kant waarmee Prinses Beatrix samen met het stralende jonge Koningspaar paginagroot in een landelijk dagblad is afgebeeld. Voor de abdicatie een diep aubergine getinte deux-pièces die zij draagt tijdens het officieel tekenen van de overdrachtsakte.

En tenslotte horen de gasten dat de diepblauwe wollen zijde stof met ingeweven jacquard van de creatie die Prinses Beatrix in de Nieuwe Kerk draagt persoonlijk door haar in Istanbul is gekocht. Deze robemanteau met mooie stolpplooien in de rug was heel knap door De Vries gesneden in de princessline.

Een ontroerende creatie die ook volledig past bij deze tijd waarin een nieuwe levensperiode voor Prinses Beatrix is aangebroken.