Overzichtboek Paul Schulten representatief voor het vak

 

altTijdens de expositie en de opening van het nieuwe Ton Schulten Museum is eveneens het nieuwe overzIchtboek van Paul Schulten over zijn werk gepresenteerd. Wie echt het couturevak wil begrijpen vindt hier vanaf de basis tot in de finesses alles over creativiteit en het maken van patronen. Zijn boek schetst een duidelijk beeld van haute couture als creativiteit maar ook van de technische aspecten. Het is vooral veel voorzien van prachtige foto's van Diana Kok en het is een genoegen om in dit boek in het couturesprookje weg te kunnen duiken.

Ten eerste hoeft de lezer(es) geen eindeloze bergen informatie door te worstelen om zwaar onder de indruk eindelijk de foto's te kunnen bekijken die representatief zijn voor het vak van deze couturier en voor de couturier in het algemeen. In onze tijd waarin voor mensen elke seconde en elke minuut en elk uur benut moet worden wil je in je job kunnen overleven is het zo belangrijk dat je snel en met plezier die informatie kunt vinden waar je naar zoekt. Dit boek is helder en duidelijk qua indeling.

Het begint met een voorwoord van Kim Querfurth - chef beauty en lifestyle van het magazine Glossy. "Voor het modevak kies je niet, daar word je voor geboren," heeft Karl Lagerfeld haar ooit tijdens een interview streng toegeroepen. Zij herinnert zich van vroeger hoe Paul als coupeur voor verschillende grote modehuizen er in slaagde ook met bijna onmogelijke 'mogelijkheden' toch nog zulke perfect passende kleding te maken. "Paul blijft voor mij de ultieme vakman,"aldus deze zeer ervaren moderedactrice die al jaren zijn werk volgt. En zij voegt daaraan toe dat zijn kleren zo perfect zijn afgewerkt dat je ze zelfs even makkelijk binnenstebuiten zou kunnen dragen!

Schulten maakt van elk ontwerp in iedere collectie altijd een schets die er zo op papier te zien al springlevend uitziet. Daarbij staan wat aantekeningen en er verschijnt ook een stukje stof naast. Per seizoen omvat zijn boek 2 pagina's met een selectie van de bijbehorende persfoto en die aanvankelijke schets. Die foto's zijn magnifieke persfoto's uit een bepaald seizoen met bijbehorende visagie en haarstijl.

Door dit gedeelte wat de stijl van die bepaalde tijd uitbeeldt ontstaat -omdat zijn collecties uiteraard altijd actueel zijn- dus een modekalender in de tijd. Het is qua formaat een royaal boek waarin je alles goed kunt bekijken. Je vindt er ook 23 voorbeelden in van uitstekende basisfoto's van kleding die qua creativiteit, coupe, snijden en maken tot de essentie van het couturevak behoren.

Daarnaast is evenzeer het modelleren en het borduren opgenomen. Borduren is het laatste traject maar vergt eveneens een zorgvuldige planning vooraf. Het ontwerp en de compositie wordt eveneens zorgvuldig voorbereid.

In een apart gedeelte van het boek worden uitspraken van een aantal van Pauls fans gepubliceerd. Tot zijn 'bijzondere mensen' behoren diegenen die veel met hem samenwerken en eveneens groot respect verdienen. Maar ook diegenen die je op zijn shows ontmoet zoals Geert Eijsbouts die constateert `dat Paul zijn toppositie in de Nederlandse mode volkomen verdient.` Hij is door zijn lange ervaring iemand met veel recht van spreken.

Maar ook zijn jarenlange mannequin Manuela die zo vertederend showt zegt: `Ik vind het altijd een eer om voor Paul te showen want ik voel mij helemaal vrouw in de creaties die door hem gemaakt zijn.` Voor de clièntele draait het daar toch allemaal maar om.