Trouwpak puzzel voor couturier Stefan Badal

 

altANTWERPEN - Stephan Badal is één van dé leading couturiers in België. Zijn couturehuis in modehoofdstad Antwerpen is internationaal bekend. Na een relatie van 12 jaar is hij getrouwd met de partner die niet alleen al jaren zijn vriend was maar ook met hem samenwerkte. Het was een verademing hoe het zojuist gehuwde stel dat ongetwijfeld voor veel bruiden en hun bruidegom al de mooiste jurken en costuums heeft gemaakt op het sluiten van hun eigen huwelijk reageerde.

Hoewel de nu Belgische (maar voor ons die hem al jaren kennen ook toch altijd een beetje nog Nederlandse) couturier veel belangstelling ondervond toen hij het ja-woord gaf in het stadhuis in Antwerpen antwoordde hij verfrissend eerlijk op vragen van journalisten.

"Voor ons gaat het er niet echt om dat wij nu officieel gehuwd zijn," aldus de bekende couturier. "Dat kun je meer als een formele bevestiging van onze relatie zien. Het belangrijke voor ons is hoe wij persoonlijk onze relatie ervaren."

Ook zijn partner reageerde even direct en oprecht. Lang niet alle fashionfans weten het nog maar Badal studeerde aan de afdeling Couture van de Charles Montaigne Modeacademie te Amsterdam. Hij volgde daarna een bijkomende opleiding aan de Bob Molenaar Fashion School. Ook ging hij bij de beminnelijke couturier Edgar Vos in de leer, daar leerde hij plisseren, knippen en plakken; het echte vakwerk waar hij heel goed in werd.

Edgar Vos was ook degene die zijn couturehuis overdeed aan de bekende Nederlandse couturier Paul Schulten.

In 1996 ontwierp Badal zijn eerste eigen collectie en toonde die in ons land. Later vestigde hij zich in Antwerpen en gaf daar jaarlijks spraakmakende coutureshows in een unieke ambiance. Stephan Badal heeft zijn couturehuis aan de lange gasthuisstraat in Antwerpen. Na zich 12 jaar te hebben toegespitst op Haute Couture heeft Badal in 2008 zij First Line Pret-a-Porter gelanceerd voor dames en heren, die inmiddels in verschillende boetieks in België wordt verkocht.

Heel wat bekende mensen droegen al ontwerpen van Stephan Badal, onder andere Michele Obama en Eva Longoria werden al door hem gekleed.

Hij wilde bij zijn eigen bruiloft aanvankelijk een heel mooi pak dragen uit zijn allereerste collectie. Badal draagt graag alles geheel in zwart en dat staat sommige mensen heel chic. En van oudsher is bekend van veel elegante Parisiennes dat zij eveneens graag zwart dragen. Maar net zoals u en ik ook soms een tijd puzzelen over wat wij bijeen belangrijke gelegenheid gaan dragen bedacht de couturier zich voor deze gelegenheid ook enkele malen.

Uiteindelijk besloot hij vanwege het toch wel bijzondere karakter van de huwelijkse ceremonie niet alleen een nieuw pak te maken voor beide partners maar ook aan zijn overhemd bij uitzondering een feestelijk wit accent te geven.