Liselore Frowijn wint Frans Molenaar Couture Award 2013

altAMSTERDAM - Liselore Frowijn (studeerde aan Artez in Arnhem) won gister de Frans Molenaar Couture Award 2013 in de salon van de naamgever van de prijs. Naast de titel wint de jonge ontwerpster een bedrag van 10.000 euro. Frowijn werd na lang beraad door een deskundige jury gekozen uit 7 genomineerde modetalenten. Met deze prijs - in 1996 door Frans Molenaar bedacht- krijgen jonge ontwerpers met couturetalent een duwtje in de rug en met het gewonnen geld kunnen ze zich ontwikkelen tot zelfstandig ontwerper.

Ook krijgen ze veel steun van de bekende couturier zelf. Dat varieert van verhalen over zijn eigen ervaringen tot een adres voor blinde ritsen of bepaalde stoffen. De sfeer in de salon was wat broeierig. Er bleef geen stoel onbezet. Het leek bijna op een Indiase trein zoals ongeveer iedere centimeter werd benut.

Toen er plots een vreemde would-be-paparazzi fotograaf voor mijn neus opdook om mij met een grote lens op te nemen wist ik echt even niet meer waar ik me bevond. Ik besloot hem te begroeten met een grote glimlach, maar hij draaide daarop als antwoord snel zijn hoofd en fotocamera weg. Waarom er notabene van mij een foto zou moeten worden gemaakt, is mij een compleet raadsel.

Frowijn heeft eerder stage gelopen bij Peter Pilotto in Londen, een nog relatief jong fashion brand. Frowijns silhouetten voorzien van een  rijke kleurschakering en vaak handgeschilderd of geborduurd toonden duidelijk een knipoog aar het ontwerpersduo Peter Pilotto en Christopher De Vos.

Dit was de 18e keer dat de prijs werd uitgereikt. Vorig jaar kreeg Peet Dullaert de prijs uitgereikt van naamgever Frans Molenaar. Eerdere winnaars waren Edwin Oudshoorn, Percy Irausquin, Marcha Hüskes, Fred Farrow en Magnus Dekker.

De gelukkige winnares Liselore Frowijn deelt op de valreep mee dat zij ontwerpt voor vrouwen met een bepaalde nieuwsgierigheid naar de wereld en haar geheimen. Zoals de jonge ontwerpster zelf zijn zij ook ontdekkingsreizigers in hart en nieren. Altijd op zoek naar de perfecte balans tussen esthetiek en onvolmaaktheid...

De jury bestond uit Jhim Lamoree (Het Parool), José Teunissen, (Artez, University of the Arts London), Lous Geerlings, Milou van Rossum (NRC), Ruud van der Peijl en Fiona Hering (Glamour).