Mattijs showt Japanse stijl in Van Gogh Museum

 

altAMSTERDAM- Het is behoorlijk druk zondagmiddag in het Van Gogh Museum en deze keer niet alleen door de vele Japanse toeristen die het nieuwe pas ontdekte zomerse schilderij van het museum komen bewonderen. Deze keer zijn het juist vooral Nederlandse gasten van de designer Mattijs die van de show van zijn in Japanse stijl gemaakte collectie komen genieten.

Japanse vormen en de heldere stijl van Bauhaus en zelfs Origami vouwtechnieken vormen zijn inspiratiebron bij zijn nieuwe contrastrijke collectie. Het totaalbeeld van zijn collectie laat een heel keurige indruk achter.

Misschien komt dat door de devoot kijkende knappe blondjes die zijn collectie presenteren maar alle modellen zijn ook zo glad en haarscherp in simpele belijningen neergezet dat je in één blik alles weet en ziet van een bepaalde creatie.

Toch is het geheel niet zozeer primitief te noemen maar wel eerlijk en sober. Maar ook weer niet crisisachtig want de gebruikte materialen zijn luxueus en rijk van kleur. Luxe volle jaquards bijvoorbeeld voor een zwierige plooirok over de knie (!) in 1950-stijl.

Fijn draagbare katoenen poplin en vooral veel mooi glanzende zijde. De kimono schemert door veel creaties heen met de grote brede mouw. Wat onhandig voor ons Westerse vrouw maar ach, je moet er wat voor over hebben om door iedereen vol respect bekeken te worden als je in deze machtige kleding verschijnt. En je kunt er heerlijk van alles onder dragen.

Veel zwart-wit, ton-sur-ton en hardrood in deze collectie maar ook dat prachtige glanzende groen. Een leuk idee overigens ook om deze Japanse modelijn te combineren met het Van Gogh Museum als publiekstrekker.