Aziz Bekkaoui in Gallery Suzanne Biederberg

 

altHoge muren en gouden sloten in Fort Europe... Waar blijft de mens? Waar kan de mens nog veilig leven? In FORT EUROPE verbeeldt Aziz Bekkaoui zijn zorgen over het huidige vreemdelingenbeleid. Geïnspireerd door de klassieke mythe waarin Zeus, vermomd als stier prinses Europa op zijn rug ontvoert, toont FORT EUROPE een serie nieuwe objecten waarbij de stier zowel als icoon maar ook als basismateriaal gebruikt wordt om zijn visie op het vraagstuk Europa te onderzoeken.

Het resultaat is een intrigerende installatie van ruimtelijk werk dat uitnodigt tot nadenken over de eigen positie als Europeaan in Gallery Suzanne Biederberg in Amsterdam. Want ... haat en xenofobie hebben letterlijk een figuurlijk muren van angst en verscherpte grensbewaking gecreëerd.

Europa, nog steeds het rijkste continent ter wereld, is een fort geworden, dat slechts toegankelijk is voor ‘EU only’.

Maar waar blijft de mens? Waar kan de mens terecht? Ooit vloog prinses Europa op de rug van de als stier vermomde Zeus naar dit gebied. Van buiten af naar binnen als ‘klassieke’ immigranten.

In de hedendaagse mythologie lijkt iedere potentiële god die hier wil landen bij voorbaat een crimineel, een armoedzaaier en potverteerder. De nadruk ligt op ‘Priorité à la sorti. Merci’.

De hedendaagse Zeus gaat vermomd als douane-beambte. In een kunstzinnige verbeelding worden er vragen duidelijk. Zoals: Waar blijven wij als mens kijkend naar onze broeders en zusters buiten Fort Europe.