Burberry mooiste etalage van het jaar

 

altAMSTERDAM - De opening van het Nederlands Mode Festival werd verricht door styliste Jamie Faber. Faber, vriendin van zanger Dean Saunders, presenteerde als eerbetoon aan de nieuwe koningin speciaal ontworpen schoenen.

Verschillende Nederlandse ontwerpers als Djamila Monteiro (Rotterdam), Angel Viane (Rotterdam), Angelica Smeding (Den Haag), Edith Walraven (Eindhoven), Parisa Gholami (Rotterdam), Daphne Desseaux (Utrecht), Hanan Himi (Amsterdam), Arriz Golden (Rotterdam), Jamie Faber (Amsterdam), Miranda Koelemeijer (Leiden), Daphne Gerritse (Amsterdam), Angelle Chang (Rotterdam), Winnie Sy Chan (Den Haag) presenteerden op de openingsavond een speciaal voor koningin Máxima ontworpen creatie om te vorstin te eren die de Nederlandse mode op een hoger niveau heeft gebracht.

Zo is Máxima als prinses in een jasje van een oude PTT-postzak verschenen en droeg zij als koningin tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander een jurk en cape in royal blue van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau. De robe met sleep en biais had een flinterdunne laag van chiffon, opengewerkte motieven en was rijkelijk geborduurd.

De koninklijk onderscheiden journalist Phia Baruch (1934), de oudste modejournalist van Nederland en oprichter van de Nederlandse Vereniging van Modejournalisten, is adviseur van het Nederlands Mode Festival.

Ook werd het 5-jarig bestaan van de P.C. Hooftstraat Awards gevierd en werd de etalage van Burberry uitgeroepen tot de mooiste etalage van het jaar. Adé Johnson kreeg de onderscheiding als Best Dressed Photographer kunstenares Petra Daudeij ontving de P.C. Hooftstraat Award voor haar bijdrage aan de Nederlandse modewereld en Mischa Schoemaker nam de onderscheiding voor Best Entertainment Photographer in ontvangst uit handen van styliste Jamie Faber.

De glamourvolle Kim Grifhorst werd benoemd tot nieuwe Miss P.C. Hooftstraat. Zij is een jaar lang de ambassadrice van de meest exclusieve straat van Nederland en neemt de titel over van topmodel Melissa Baas. 

Naast Haute Couture zal het Nederlands Mode Festival in verschillende winkels en op verrassende locaties in de hoofdstad aandacht besteden aan kindermode met Dutch Fashion Kids, duurzame mode tijdens de Dutch Fashion Fair en is er aandacht voor mode voor dames met een maatje meer.

Het Nederlands Mode Festival is een initiatief van de Floating Fashion Week. Amsterdam had in mei dit jaar een wereldprimeur aangezien de eerste modeweek op het water werd gerealiseerd. De Floating Fashion Week werd op 21 mei door couturier Sheila de Vries, werkzaam voor prinses Beatrix, op de 400-jarige Amsterdamse grachten geopend en werd in september bekroond met de Nationale Innovatieprijs.

De landelijk bekende architect prof. Cees Dam is beschermheer van de Floating Fashion Week.