Staande ovatie voor Aziz Bekkaoui

 

altDe collectie van Aziz Bekkaoui is ver verheven boven de zich eeuwig herhalende en oogverblindende verkleedshow van de schattige Barbie en haar genadig toegelaten vriendje Ken. Deze op zichzelf schitterende voorbeeldwezens passen allang niet alleen meer in het echte beeld van de maatschappij van nu.

Waar blijft de erkenning voor mensen die er exotisch uitzien of totaal anders zijn. Strijders met een bepaalde levensstijl, androgyn zijn, mensen die met een gedekt hoofd door het leven gaan, heel formeel zijn of wellicht juist een veelzijdig liefdesleven hebben? Het ideaal uit de poppenkamer is echt veel te klein geworden. 

Er zijn namelijk vrienden overal in die wereld van ons die anders denken maar toch mensen zijn waarmee je gevoelens heel goed kunt delen. Misschien zijn ze wat formeel en moet je aanvankelijk proberen ze te begrijpen voordat je close met ze bent.

De wereld is groter en omvat zoveel meer identiteiten uit allerlei culturen waarmee wij verbonden zijn. En dan komt daarbij nog dat hameren op: Wie jong is heeft de toekomst ... En voor wie oud is ziet de wereld er vervolgens beroerd uit. Je hóeft je dat natuurlijk niet te laten aanleunen maar dan moet je wel eerst begrijpen hoe deze hokjesgeest in elkaar zit.

Mode als kunst zoals Aziz Bekkaoui - die van Marokkaanse afkomst is- laat zien, werkt daarom heel bevrijdend. Hij bekroont de schoonheid van allerlei identiteiten op de catwalk. Dat werd heel goed begrepen door het publiek dat hem spontaan een staande ovatie gaf.